Sırt Ağrısı Nedenleri ve Bilinmeyen Çözümleri

Boyun – Sırt Ağrısının Bilinmeyen Nedenleri ve Çözümleri

Boyun ve Sırt Ağrısı Nedenleri Çok Farklı Olabilir

Enseden başlayıp sırtın ortasına kadar ağrı yaşayan birçok insan vardır. Birçok kişi yaşadığı boyun ve sırt ağrısı nedenlerini yatış, çalışma pozisyonu, işyerindeki klimaya bağlar. Ağrıları geçiştirir yaşamına devam eder. Ne zaman ağrılar sürekli olur, boyun tutulması sıklaşır, kolda uyuşma olur o zaman doktora gider nedenini ve çözümünü arar.

Öncelikle yapılan MR gibi incelemelerle boyun fıtığı aranır. Bulunursa yaşadıklarınız fıtığa bağlanır ve fizik tedavi benzeri çözümler sunulur. Kısa vadede ilaçlar ve fizik tedavi gibi çözümlerle rahatlama sağlansa da yıllar içinde ağrılar artar, klinik tablo olumsuz yönde ilerler.

Çoğunlukla yaşam koşullarımıza bağlayıp geçiştirdiğimiz bu ağrıların size açıklanamayan gerçek nedenleri nelerdir?

Boyun ve Sırt Ağrısının Nedenleri (Bilinen)

  1. Geçici Kas Zedelenmeleri: Daha çok pozisyonla ilgilidir.
    • Uykuda boynun düşmesi, çok yüksek kalması (daha çok televizyon karşısı koltukta uyurken olur).
    • Uzun saatler belli pozisyonda yoğun çalışma (bilgisayar başı işlerde çok olur).
    • Yoga, pilates ya da diğer egzersizler sırasında gereksiz fazla zorlama.
  2. Boyun Fıtıkları: Fıtık sinire dokunursa ciddi kas spazmına yol açar.
  3. Fibromiyalji: En tipik bulgusu boyun ve sırt ağrısı olan yumuşak kas romatizmasıdır.
  4. Artrit gibi eklemi etkileyen hastalıklar boyun ve sırt omurlarında hasar yapar.
  5. Whiplash: Daha çok araba kazalarında olur.
  6. Boyunda kırıklar: Kendiliğinden osteoporoza bağlı ya da kaza ve düşmelere bağlı gelişebilir.
  7. Tümörler: Daha çok başka yerlerdeki (meme, akciğer gibi) kanserlerin omurga kemiklerine yayılımı olur.
  8. Kalp krizi: Çok nadiren boyun ağrısı ile kendini gösterir. Terleme, çarpıntı, bulantı ve sıkıntı hissi eşlik edebilir.
  9. Menenjit gibi beyin zarı iltihapları ve tetanozda boyun sertleşir.

Boyun ve Sırt Ağrısı Nedenleri (Gerçek ve Bilinmeyen)

Yukarıda sayılan kaza, tümör gibi bazı nedenlere nadir rastlanır. Toplumun büyük bir bölümünü etkileyen boyun sırt ağrılarında problem kaynağı bu bölgeler dışında aranmalıdır.

Nöral terapide bozucu alan olarak tanımlanan bu bölgeleri Gökmen Yaklaşımı ile özelleştirirsek boyun sırt ağrılarının nedenlerini bulabiliriz.

  1. Öncelikle bağ dokusu zayıf olabilir. İlgili bozucu alan düzeltilmelidir. Ayrıca her iki ense omuz arası kaslarda kasılma yapar.
  2. Diş sıkma boyun ve sırt kaslarına yansıyan kas spazmları yapabilir.
  3. Eksik dişler, yüksek yapılmış dolgular, dengesiz protezleri kullanmaya kısa sürede alışırsınız ama bedeniniz alışmaz. Boyun ve sırt kaslarında spazm en belirgin sonuçlardan birisi olabilir.
  4. Jinekolojik bölge müdahaleleri boyunda kasılmaya, ensede oluşan tümseğe neden olur. Ne alakası var diyebilirsiniz ama düşünün bulacaksınız. Kürtaj, sezaryen gibi müdahale ya da spiral taktırdıktan sonra ense bölgenizdeki kasılma artmıştır.
Emel Gökmen

View Comments

  • Merhaba Emel Hanım. Benim boyun ve bel fıtığı rahatsızlıklarım var. Size görünmek istiyorum. Randevu almam gerekiyor mu? Teşekkür ederim.

    • Bir hastayı değerlendirmem uzun sürebiliyor. O nedenle randevu ile çalışıyorum. Sorunuz varsa yazabilirsiniz.

  • 2 yıldır gitmediğim doktor kalmadı. Çarpıntı, dengesizlik, başta sersemlik, kafayı taşıyamama, yürürken biri beni çekiyormuş gibi his, bütün vücudumda ağrı, şişkinlik, kabız, ateş basmaları, mide rahatsızlıkları ve baş ağrısı var. Sırt, kulunç ağrısından yatamıyorum. 2. derece boyun fıtığı ve düzleşme dışında bir şey çıkmadı. Halsizlik, sürekli yorgunluk, mutsuzluk, en kötüsü de kimseye anlatamamak. Yaygın vücut ağrısı her zaman var ama bazen bazı bölgelerde şiddetleniyor. Şu an kulunç ağrısı var, bıçak gibi saplanıyor. Bazen kalçamda yürümeme engel olacak ağrılar oluyor, bazense dizimde ve boynumda. Enerjim yok ama dışarıdan bakan bütün bu acıları çektiğimi anlamaz. Etlerim çürümüş gibi ağrıyor. Doktorlar ve eşim inanmıyor. Gezmek, iş yapmak istiyorum ama yapamıyorum. Bazen çarpıntı da oluyor, kardiyolojiye gittim, temiz çıktı. Psikolojim alt üst oldu. Fizikçi fibromiyalji olabilir dedi. Çıldırmak üzereyim.

    • Bence de fibromiyaljisiniz. Fiziksel, psikolojik ve çevredeki yakınlarla yaşanılan herşey uyuyor. Fibromiyalji sayfasını okuyunuz ve mümkün olduğu kadarıyla (psikolojiniz bozulmuş olsa bile) bu hastalığın psikolojik olduğu duygusundan uzaklaşınız. Fibromiyaljide antidepresanlar kullanılır ama etkileri kısıtlıdır. Bu ilaçlarla da çözülmediği açıktır.

  • Emel Hanım merhaba, yapılan MR'lara göre bana bel fıtığı teşhisi kondu. Gittiğim ortopedi doktorları ve beyin cerrahları, mikro cerrahi yöntemi ile fıtık ameliyatı olmam gerektiğini söylüyor. Ancak ameliyat olanların sonrasında ya daha kötü oldukları ya da bir kaç yıl sonra fıtığın tekrarlandığı söyleniyor. Bir çok ilaç ve ağrı kesici kullandım, faydası olmadı. Şu anda fizik tedavi uygulanıyor ama hiç etkisini göremiyorum. Yaklaşık 3 ay önce sol kalça ortasında noktasal bir sızı ile basladı, sol diz kemiğimde de acı bir sızı var. Bu sol diz altı baldırıma da ağrı vermeye basladı. Daha çok oturduğum yerden kalkarken çok ağrım oluyor. Belimde ağrım yok. Nöral terapiyi öğrendim, fıtığımı tedavi edebilir mi? Lütfen beni doğru bir tedaviye yönlendirin. Ben sadece MR bakılarak doğru teşhis konulduğu kanaatinde değilim, bu acı tüm gücümü alıyor, yardımınızı rica ediyorum.

    • Nöral terapi denenebilir. Fizik tedaviden daha etkili olacaktır. Ameliyat çözüm değil. Sadece taşmış, sinire baskı yapan parçayı alıyorlar. Neden fıtık geliştiği çözülmediği için yeniden gelişiyor. Gökmen Yaklaşımı'nda ise, neden çözülüyor. Hastanın bağ dokusu güçlendirilir ve balansı düzeltilirse ileride fıtık tekrarlanması önlenebilir. En son nöral terapiyi deneyin, yine düzelmezseniz ameliyat olun. Sonrasından korkuyorsanız yardımcı olabilirim.

  • Doktor hanım yaşım 24, doktor MR sonucuna göre bel fıtığı başlangıcı teşhisi koydu. "Çok küçük, fıtık bile sayılmaz bunlar" dedi ama şu an omurilik bitiminin kenarlarında, iki tarafta da ağrı oluyor. Kuyruk sokumunun üst kenarlarında ağrı dizimin kenarından bacağıma, oradan da 2. ve 3. parmağımı uyuşturuyor. Ağrılar genellikle akşama doğru başlıyor. 5 seans manuel terapi gördüm, terapist sakloik eklemden kaynaklı dedi. Ama terapiye rağmen ağrılar hala devam ediyor. Başka bir doktor siyatik dedi, ne yapacağımı şaşırdım. Polislik sınavına hazırlanıyorum. Tedavi için ne yapmam lazım?

    • Manuel terapi tek başına yetmez. Kalça eklemi parmağa pek vurmaz. Nöral terapi deneyiniz.

  • Merhaba Emel hanım, yaklaşık 2 yıldır sırt ağrım var. Beyin cerrahına gittim, bel fıtığı başlangıcı dedi. B12 eksikliği ve kansızlık varmış, takviye kullanıyorum ama ağrılarım hala var. Kolumda da uyuşma ve ağrı oluyor. Ne yapabilirim?

    • Kolunuzda uyuşma varsa bel fıtığınızla açıklanamaz. Daha ayrıntılı değerlendirme gerekir.

  • Hocam boynumdan başlayıp sırtıma doğru yayılan geçmek bilmeyen ağrılarım çok şiddetli değil ama çok rahatsızlık verici, kollarımda ellerimde halsizlik cansızlık var ve özellikle sabah kalktığımda boynum sırtım ve kollarım tutulmus gibi donuk gibi çok cansız uyanıyorum. 6 aydır gitmediğim doktor kalmadı. MR, EMG, tahlil kalmadı ama sonuç çok hafif strese bağlı boyun düzleşmesi denildi. 6 aydır antidepresan kullanıyorum, fizik tedavi de gördüm, egzersiz yapıyorum düzenli olarak, ağrılarım biraz olsun azaldı ama halsizlik geçmedi. Özellikle kollarımda kan dolaşımını hissediyorum, sanki bir şeyler geziniyormuş gibi hissediyorum. Dışarıdan dokunduğumda herhangi bir ağrı hissetmiyorum, çok çaresizim, artık kimseye derdimi anlatamıyorum. Ne yapabilirim? Bu konuda ne önerirsiniz.

    • Bu ağrılar daha çok fibromiyaljiye benziyor. Testlerde birşey çıkmaması ve derdinizi anlatamamanız bu duruma uyuyor. Sırt ağrısı nedenleri içinde fibromiyalji bayağı bir yer tutmaktadır. Sitedeki fibromiyalji sayfasını da okuyunuz.

  • Hocam benim 7 aydır geçmek bilmeyen boynumdan sırtıma ve omuzlarıma doğru yayılan, özellikle sabah ilk uyandığımda boynumda sırtımda, kollarımda ve ellerimde hissizlik, cansızlık, halsizlik, donuk katılasmış gibi bir hisle uyanıyorum, gitmediğim doktor kalmadı ama çok az strese bağlı boyun düzleşmesi var diyorlar. 6 aydır antidepresan kullanıyorum. Fizik tedavi de gördüm ve düzenli olarak egzersiz de yapıyorum. Ağrılarım biraz olsun hafifledi ama o cansızlık, halsızlık ve hissizlik bir türlü geçmedi. Boyun MR ve EMG çekildi, tek problemin bu olduğunu söylediler. Ne yapmamı önerirsiniz hocam? Nasıl bi yol izlemeliyim?

    • Kullandığınız ilaç ve fizik tedavi doğru seçimler ama yeterli olmamış. Bu aşamada nedenleri bulmak lazım. Sadece fıtığın neden olduğunu sanmıyorum.