Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun fıtığı, omurga kemikleri arasında olan yastıkların (disk) yırtılmasıdır. Bu diskler kılıf içinde koyu jeloz bir madde içerir. Omurganın her hareketinde esneyerek kemiklerin sürtünmesini ve kemiklerin arasından geçen kollara giden sinirlerin sıkışmasını engeller. Disklerin kılıfında yırtılma olursa içindeki yoğun jelöz materyal dışarı taşar. Kollara giden sinirleri sıkıştırır.
Diskte yırtılma olması omurilik çevresi kaslarda spazma neden olur; boyun hareketleri ağrılıdır. Boyundaki omurilik çevresi kaslar sertleşmiştir ve çok ağrılıdır.
- Kola yayılan uyuşma olur. Uyuşma, tüm kola yayılabilir ya da kolun belli yerlerinde olabilir.
- Kolda güçsüzlük olur. Belli işlevleri yerine getiremez.
- Eğer disk ortadan yırtılıp omuriliği doğrudan sıkıştırırsa idrar yapmada zorluk, idrar torbasının tam boşalmaması gibi durumlar olabilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Tedavi yaklaşımlarında cerrahi ve ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler uygulanmaktadır. Cerrahi, özellikle fıtıklarda kullanılabilir; kola giden sinirler fıtık tarafından sıkıştırılıyorsa ve bu sinirlerin fonksiyonları etkileniyorsa tercih edilmelidir. Bazen fıtığın bir parçası ayrılmış ve omurilik kanalı içinde serbest kalmıştır. Bu durumda sinir basısı çok fazla olmasa da ameliyat düşünülmelidir.
Cerrahi, tüm boyun fıtığı hastalarında, ancak 10 hastadan birinde tercih edilen bir yöntemdir.
İlaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri ve zaman içinde vücudun kendini tamir etmesi ile bir bölüm hastada şikayetlerde gerileme olur. Fıtık ve kireçlenme diyebileceğimiz yaygın dejenerasyonların temelinde kanlanma problemi yatar. Özellikle tüm omurgada olan kas spazmları ve vücudun yükünü taşımasına bağlı oluşan mekanik bası omurganın kanlanmasını azaltır. Bu durum vücudun kendi kendini yenileme ve iyileştirme kapasitesini düşürür.
Omurganın kanlanmasını arttırarak iyileşme sürecini hızlandırmak ancak nöral terapi ile sağlanmaktadır. Bu nedenle, nöral terapi tüm bel-sırt-boyun problemlerinde kullanılmalıdır. Boyun fıtığı hastalarında nöral terapi de tek başına uzun vadeli çözüm sağlayamamaktadır.
Gökmen Yaklaşımı ile tedavide, nöral terapi ve balans düzenlenmesi ile yapılır. Başarılı ve uzun vadeli sonuç alınabilir.