Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı Nasıl Olur? Nedenleri Nelerdir?
Bel fıtığı ve boyun fıtığı yanı sıra faset eklem dejenerasyonları ve stenozları, disk dejenerasyonları yaşla birlikte artan problemlerdir. Omurilikten çıkan sinirler kol ve bacaklara omurga kemiklerinin yan çıkıntıları arasından gider. Buralarda kanal gibi geçebileceği aralık vardır. Kemik ve kıkırdak yapıdaki hasarlar (bir anlamda kireçlenme) ve fıtıklar bu kanalları daraltır. Kol ve bacağa giden siniri sıkıştırır.
Fıtıklı hastalardaki bel ağrısı, boyun ağrısı omurga çevresindeki kaslardaki spazmdan kaynaklanır. Vücut sıkışan siniri korumak için hareketleri kısıtlar. Ayrıca sinirin ulaştığı kol ya da bacak boyunca ağrı olabilir. Bazen sıkışan sinir fonksiyonlarını yerine getiremez. Uyuşukluk, güçsüzlük ve refleks kaybı gelişir. Zaman içinde ilgili kaslar bir anlamda erimeye başlar, kol ve bacak incelir.
Tedavi yapılsa da bel fıtığı olan hastaların dikkat edeceği hususlar vardır. Mekanik zorlayıcı nedenlere dikkat etmek ön planda düşünülmelidir. Sağlıklı postürde çalışma, masanın düzenlemesi, uygun yatak ve yastıkla uyuma sağlanmalıdır. Sırt üstü yüzme, yoga, plates gibi egzersizlerin yapılmasının faydası vardır. En önemlisi altta yatan nedenler düzeltilmelidir. Bu nedenler düzeltilmediği sürece ters bir harekette ya da durumda şikâyetler tekrarlayacaktır. İleri aşamalarda fıtık gibi daha ciddi tabloların alt yapısını hazırlayacaktır.
Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı Tedavisi
Klasik tedavi yaklaşımlarında cerrahi, ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler yaygın uygulanmaktadır. Cerrahi kol ya da bacağa giden sinirler fonksiyonlarını yerine getiremediğinde yapılmalıdır. Nörolojik kayıp denilen bu durum kas güçsüzlüğü ve refleks kaybı anlamına gelir. Cerrahi tüm bel boyun fıtığı hastalarının %10’unda gerekli olmaktadır.
Ameliyat ya da diğer tedaviler sonrasında fıtıklı olmanın sorunları devam etmektedir. Bu tedavilerle sorun geçici giderilmektedir. Altta yatan nedenler çözülmediği için omurga zorlanmaya devam etmektedir.
Gökmen Yaklaşımı ile yapılan tedavi nedenlere yönelir. Nedenleri çözmek yanı sıra ağrılı ve sıkıntılı hastayı rahatlatmak gerekir. sorunlu bölgeye yapılan nöral terapi iyileşmeyi hızlandırır. Hastanın ağrısı ve sinirinde oluşmuş hasar varsa hızla düzelme sağlanır.
Boyun, bel fıtığı hastalarında altta yatan nedenlere yönelik çalışma mutlaka yapılmalıdır. Bunun için kas-iskelet sisteminin network baskısı nöral terapi ile düzeltilir. Beden balansı gnatoloji ve protez uzmanı ile çalışarak düzenlenir.