Bel Ağrısı, Boyun Ağrısı, Sırt Ağrısı Nasıl Olur?
Her 10 kişiden 8’i yaşamının bir döneminde bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı yani omurga ağrısı çekmektedir. Bu nedenle baş ağrısından sonra ikinci sıradaki iş gücü kaybı nedenidir. Ağrıların çoğunluğu kas kaynaklıdır. Kasların iyileşme kapasitesi yüksek olduğundan ağrılar günler içinde düzelir. Sadece % 10-15 kadarında sürekli veya tekrarlar duruma gelir.
Bel ağrısı, boyun ağrısı ya da sırt ağrısı genellikle belli pozisyonda gelişir. Bu ağrılar uzun çalışma (bilgisayar başında gibi), postür bozuklukları (koltukta uyuma gibi), ters hareketler, cereyanda kalma, yanlış yastık kullanma benzeri nedenlere bağlanır. Zorlayıcı olan bu durumlar aslında gerçek neden değildir.
Stres bu hastalarda diğer dikkat çekici durumdur. Stresin arttığı ortamlarda hastanın boyun, sırt ağrıları artmaktadır. Bu hastalarda stres iki açıdan olumsuz etkiler. Omurga kaslarında spazm yapar. Ayrıca diş sıkmayı artırır. Gün içinde yoğun strese maruz kalan kişi gece uykusunda çok ciddi dişlerini sıkar. Diş sıkma sadece çene kaslarını etkilemez. Tüm kaslar birbirine zincir halinde bağlıdır. Tüm omurga kaslarınız da olumsuz etkiler.
Boyun, sırt, bel ağrısı nedenleri kişinin bedensel bütünlüğündedir. Yanlış postür, ters hareket gibi dış etkenlerde aranmamalıdır.
Gökmen Yaklaşımı ile yapılan değerlendirmede sırt ağrısı çeken hastaların kas-iskelet sisteminde zaafiyet ve omurga balansında bozukluk olduğu görülmüştür. Bu hastalar zorlayıcı durumlara maruz kaldıklarında bedenleri tolere edememektedir. Ağrılar ortaya çıkmakta ya da olanlar artmaktadır.
Tedavide ağrılı bölge ve bozucu alana nöral terapi yapılır. Sonrasında mutlaka vücut balansı ayarlanır. İkisi birlikte çalışılırsa çok iyi sonuçlar alınır. Yaşam içindeki zorluklar olsa da hayatı aksatacak omurda ağrısı yaşanmaz. Yaşam kalitesi düzelir.