Nöral Terapide Bozucu Alan Yaklaşımı Nedir?
Huneke kardeşlerin tıp literatürüne 1940 yılında kazandırdıkları ve nöral terapide bozucu alan yaklaşımı, hastalıkları ve hastalanmayı anlamanın yoludur. Bedenimize gelen olumsuz bir etki, etkilediği bölgedeki hücrelerin elektrik potansiyelini düşürür. Bu durum, hastalanmanın başlangıcıdır.
Oksijen metabolizması yeterli ise elde edilen enerji aracılığıyla hücre hemen kendini toparlar. Ancak sert, yoğun ve sürekli uyaranlar varsa, hücre kendini toparlayamaz ve elektrik potansiyelini kaybettiği için sürekli ritmik boşalımlar üretir. “Bozucu alan” adını alan bu oluşum, kişi ölünceye kadar tüm vücuda yayın yaparak devam eder.
Yaşam boyunca karşılaşılan dış etkenlerin (enfeksiyon, travma, operasyon benzeri vücuda yapılan müdahaleler) bozucu alan yapabilme potansiyelleri vardır. Sorunun kaynağı olan bu alanlardan (primer odak) çıkan uyaranlar, otonom sinir sistem iletim ağını etkileyerek başka bir bölgede ikincil odak (sekonder hastalanan odak) oluşturabilir.
Geçirilmiş enfeksiyon odaklarının, travmaların, operasyonların ve iyi yapılmamış tüm diş tedavilerinin bozucu alan oluşturma potansiyelleri yüksektir. Özellikle baş-boyun bölgesi bozucu alanlar açısından yoğundur.
Spiral Bozucu Alan Yapar mı? Spiral Migren Yapar mı?
Rahim içine konulan yabancı cisimler spiral ya da rahim içi araç (RİA) adlarını almaktadır. Rahim içinde oluşturdukları inflamasyona (bir çeşit iltihabi reaksiyon) bağlı olarak, yumurta rahim duvarına yapışamadığı için hamilelik gerçekleşmemektedir. Bir anlamda, rahim duvarı sağlıksız hale getirilmektedir. Yabancı cisim (spiral), rahim içinde durduğu sürece olumsuzluk ve dolayısıyla rahmin bozucu alan uyarımı da devam eder.
Jinekolojik müdahaleler erişkin yaşlardaki kadınlarda migrenin daha fazla olmasının en önemli nedenlerindendir. Sezaryen ile doğum, kürtajlar ve spiral uygulamaları belli başlı jinekolojik olumsuz uyaran odaklarıdır. Bu nedenle doğum kontrolü amaçlı spiral uygulamalarından tüm kadınların kaçınması önerilir. Özellikle baş ağrısı olanlar daha dikkatli olmalıdır.
Spiral Kullanımı İle Artan Migrenin Tedavisi Nasıl Olur?
Nöral terapide tekrarlanan lokal anestezik enjeksiyonlar ile hücrenin potansiyeli artar. Bozucu alandaki hücrenin elektriksel potansiyeli olması gereken düzeye yükseltilir. Hücre membran stabilizasyonu sağlanır. Böylece, bozucu alanların otonom sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılır. Hastalıkların primer (birincil) nedenleri de tedavi edilmiş olur.
Spiral öncelikle çıkartılmalıdır. Sonrasında nöral terapi ile rahim bölgesi bozucu alan olmaktan çıkartılır.
View Comments
Merhaba Emel Hanım. Başımda ensenin üzerindeki bir noktada 7/24 hafif bir damar atması (batma gibi) hissediyorum, gözüme kadar basınç oluyor. Bu durum son yıllarda artmakla beraber, belki de çocukluktan beri var. Doktorum travmaya bağlı nöropatik ağrı teşhisi koydu ve ilaç verdi. Şu an en yüksek dozdayım fakat işe yaramadı. Nöral terapi sizce işe yarar mı?
Bence yarayabilir. Yine geçmezse bana mutlaka yazın. Çözebiliriz.