İyileştirme Sanatı
Hahnemann der ki: “Bir hekimin en yüce ve tek görevi hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Tedavi etmek (iyileştirmek) işte budur.”
Kitaptaki açıklama: Tedavi etmek yaşam sürecinin içyüzü ve vücudun gözle görülemeyen iç kısmında oluşan hastalıklar hakkında boş fikir ve varsayımlar ileri sürüp, bunlardan yola çıkarak sözüm ona sistemler kurmak değildir. Ayrıca, hastalık fenomenlerini ve bunların olası nedenlerini, sonu gelmez bir şekilde açıklamaya çalışmak ve soyut, gösterişli, anlaşılamayan ifadelerle bilgili görünüp cahil insanı şaşırtmak da değildir. Bu sırada hastalar boşuna yardım beklemektedir.
Samuel Hahnemann 200 yıl önce yazdığı Organon der Heilkunst (İyileştirme sanatının Organon’u) kitabının 1. paragrafında hekimlerin ne yapması gerektiğini bu şekilde tanımlamaktadır. Hastalıklar ve iyileştirmeye çalışan hekimler insan denen canlının yaşamı devam ettiği sürece, gelecekte de var olacaktır. Yaklaşık iki yüzyıl önce Dr Hahnemann’ın tanımladığı iyileştirme, ondan önce de geçerliydi ve bugünden sonra da geçerli olacaktır.
Hahnemann, Organon’u yazdığı dönemdeki hekimlik uygulamalarını katı bir biçimde eleştirmektedir (Alt açıklamasından anlaşılacağı üzere). Aynı eleştiri bugün de geçerlidir. Hekimler ileri teknolojiyle donatılmış sayısız laboratuvar ve filmleri içeren incelemeler ve sonuçları ile hastaya tanılar koymaktadır. Cahil olmayan modern insanı (tıbbi rapor sonuçlarından okuduğunu anlamakta cahildir) birçok incelemeyi yaptırmaya koşmaktadır. Hastalar yardım beklemektedir. Hastanın sormak istediği ve beklentisi ise raporlardaki sonuçlar değildir.
Hastanın öğrenmek istediği tek bir şey vardır:
“Sağlığıma kavuşacak mıyım?” “İyileşecek miyim?”.
Doktora ise:
“Bu kadar tetkik, film inceleme gerekli diyorsun; ancak iyileştirmek için ne yaptın? Kullandığın ilaçlar ve tedavi sonrası sadece şikayetler mi geçti? Hasta sağlığına ne kadar kavuştu?” diye sorulmalıdır.
Y.N. Dr. Med. Samuel Hahnemann (1755-1843) bir bilim öncüsüdür. Organon, tıp tarihinin (iyileştirme sanatının) en radikal kitabıdır. Organon’da ilelebet geçerliliği olan doğrular yazılmıştır. Latince or ışık anlamındadır, organon felsefede mantık yazıları olarak kullanılmıştır.
Günümüzdeki organon uzmanlarından Dr Künzli, kitabın önsözünde der ki;
“Derin saygı kavramının anlamı kaldıysa, bu kitap için geçerlidir. Bu kitapla herhalde tıbbın ve tıp tarihinin en muhteşem ve önemli yol ayrımı gerçekleşmiştir”
Hep birlikte aklımızı özgürleştirme cesareti gösterelim ve Hahnemann’ın yazdığı gibi;
‘Aude sapere’ diyelim.
View Comments
Merhaba, sizi devamlı takip ediyorum Emel hanım... Bana, vestibüler migren teşhisi kondu, antidepresan verildi,kullandım ama hiçbir faydasını görmedim...8 senedir kafam sersem gibi ve ayağımın altından yer kayıyor gibi oluyor. Mesela reklam panosundaki ani değişiklikte bir acayip oluyorum? Sizinle tanışmak çok isterim.
Vestibuler migren ya da vertigenöz migren tedavisinde nedenden çözülmelidir. Gökmen Yaklaşımı spesifik tedavisi üzerine uğraştığım tüm hastalıklarda nedeni bulur. Sizin durumunuzda da neden benim için açıktır. Nedeni üzerinden tedavi ile şikayetlerinizi geçirip yaşam kalitenizi düzeltebiliriz.