Kronik ağrı uzun süreli ağrı çekmek demektir. Genelde 3 ayı aşan ağrılara kronik ağrı denilir. Baş ağrılarında ise ayın 15 günü ağrılı geçiyorsa kronik baş ağrısı, kronik migren durumu gelişmiştir.
Sürekli ağrı çekilmeye başlandığında yaşam kısıtlanır. Bedendeki esneklik, dayanıklılık azalır. Bağışıklık sistemi zayıflar. Hastada sürekli çaresizlik içinde çekilen ağrıya bağlı depresyon gelişir.
Ağrı İbn-i Sina’nın deyimiyle “Bedene zararlı olanı hissetmektir.” Ağrı için bedenin yardım çağrısıdır diyebiliriz.
- Ağrı bedenimizi olumsuz etkileyen bir dış etkenle olduğunda bizi korur. Ateş, keskin cisim, zararlı kimyasal maddeden uzaklaşmamızı sağlar.
- Kanser, apandisit, safra koliği, fıtıklar gibi hastalıkların tetkik edilmesini ve tespit edilerek tedavisini sağlar.
- Bazı ağrılarda neden belirsiz gibi görünebilir. Tetkikler normal çıkar. Baş ağrıları, yaygın vücut ağrıları bu duruma birer örnektir.
Nedeni belirsiz gibi görünen ağrılar integratif tıp açısından çözümü en keyifli ve bir anlamda kolay olanıdır. Çünkü film ve tahlil ile tespit edilebilecek bir hasarlanma yoktur. Bedenin çalışma aksaması vardır. Kaynağı bulunursa çok etkili çözüm sağlanır.
En Sık Rastlanan Kronik Ağrı Çeşitleri ve Çözümleri
Baş ağrısı, migren: İlaçlar kısmi çözüm sağlar. Akupunktur, nöral terapi gibi tedaviler denenebilir. Temel olarak nedeni bulmak esas alınmalıdır. Gökmen Yaklaşımında olduğu gibi nedene yönelirse tüm migrenler tedavi edilebilir.
Fibromiyalji: Kronik yorgunluk ve bedenin her yerinde olan gezici ağrılardır. Akupunktur, nöral terapi, yoga- meditasyon, pilates gibi çözümler aranmaktadır. Nedenlerine yönelik Gökmen Yaklaşımı iyi sonuçlar vermektedir.
Bel, sırt, boyun ağrısı: Fıtıklar, kas spazmı, kemik yapıdaki kireçlenme gibi değişimler ağrıya neden olabilir. Uygun tedavilere (ameliyat, fizik tedavi vd.) rağmen ağrı geçmeyebilir. Bazen fıtık ameliyatı olup geçmeyen ağrıları olanlar da vardır. Aslında ameliyat başarılı geçmiştir. Bazen filmlerde belirgin bir sorun yoktur ama hastanın yaşamını etkileyen ciddi ağrıları vardır. Tüm bunlar psikolojik düşünülebilir ancak değildir. Gökmen Yaklaşımı bu ağrılarda başarılı tedavi için; bağ dokusu (kas, eklem yapısı) düzeltilmeli ve bedenin balansı ayarlanmalı der.
Ameliyat sonrası ağrı: Bazen ameliyat olan yerdeki yara iyileşir ama ağrı geçmez ya da ameliyat çevresinde açıklanamayan bir ağrı başlayabilir. Bu durum ameliyat kesi yerindeki bio-elektriksel bozukluğa bağlıdır. Standart tedaviye cevap vermez. Kesi yerine yapılacak nöral terapi ile çok iyi sonuçlar alınabilir.
Endometriozis, polikistik over sendromu, ağrılı adet kanaması: Bazı kadınlarda özellikle genç kızlarda oluşmaktadır. Aylık periyod çok ağrılı geçmektedir. Genç kızlarda yirmi yaş dişleri neden olabilir. Erişkin kadınlarda geçirilmiş sezaryen, kürtaj, spiral etkili olabilir. Ağrıya kaynaklık eden ve hormonları bozan kaynaklar bulunmalıdır. Uygun nöral terapi ve diş tedavileri ile çözüm sağlanabilir.
Artrit gibi romatizmal ağrılar: Romatizma uzmanı ile tedavi başlanmalıdır. Ek olarak nöral terapi, akupunktur, proloterapi gibi alternatif çözümlerde denenebilir. Gökmen Yaklaşımı romatizmaya yönelik çalışma yapar ve daha etkili sonuçlar elde edebilir.
Nöropatik ağrı: Sinir hasarlanması sonucu gelişir. Kaza, ameliyat sonrası gibi durumlarda olabilir. Nöral terapi çok etkili çözüm sağlar.
Kronik ağrı yaşamı çok kötü etkiler ancak çözümler sunulabilir. Gökmen Yaklaşımı temel olarak kronik ağrıya çözüm getirmek için geliştirilmiştir.
“Sürekli ağrı çekenlerin psikolojisinin bozulması yaşadıklarının psikolojik olduğu anlamına gelmez.”
View Comments
Bende migren var. Bazen her gün oluyor, bazen ara ara oluyor, alın bölgem terlediği zaman, soğuk yediği zaman. Ağrım olduğunda hayattan soğuyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Baş ağrısı ve migren yaşamımızı etkileyebilir. Tedavi konusunda siteden okuyabilirsiniz. Onun dışında uzaktan ilaç önerisi yapamıyorum. tedavi düşünürseniz yardımcı olabilirim.
Merhaba Emel Hanım, ben Cansu, 20 yaşındayım. Yaklaşık 5-6 yıldır baş ağrısıyla yaşıyorum. Yani çocukluktan beri diyebilirim. Her gün baş ağrım oluyor ve bu ağrı bazen bütün yüzümü kaplayabiliyor. Kafamın her tarafı, ensem ve gözlerim ağrıyor. Gözlerimin üstünde 1 ton ağırlık varmış gibi hissediyorum, göz kapaklarımı açamıyorum, şakaklarım ve çoğu zaman çenem bile ağrıyor. Çok sese tahammül edemiyorum, anında başım ağrıyor. Işık çok olduğu zaman uzun süre baktığım ye kararıyor. Bazen, günlük hayatta dişlerimi sıktığımı fark ediyorum, bilmiyorum, belki bu da bir etkendir. Bu ağrılar yüzünden ağrı kesici içsem de fayda etmiyor, Uyku bastırıyor. Ve bunun yanında boynum ve omzum çok ağrıyor. Omzumdan serçe ve yüzük parmağıma kadar gidiyor bu ağrı. Daha çok kasılma şeklinde oluyor, sürekli dirseğimi, bileğimi ve parmaklarımı çıtlatma ihtiyacı duyuyorum. Çoğu zaman ağrı hangi kolumdaysa o taraftaki bacağımda da aynısı oluyor. Ayrıca, stres yaptığım zaman veya sıkıldığımda, endişelendiğimde anında başıma ağrı giriyor. Küçükken, ilk doktora gittiğimde sinüzit başlangıcı olduğunu söylemişti. Bir-iki yıl önce gittiğimde de, strese bağlı baş ağrın var demişti. Nedenini bilmiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yaşadıklarınız sinüzit ve stres baş ağrısını aşmış görünüyor. Gerçekten ağrı yaşamınızı ele geçirmiş. Kronik ağrı tablosunda. Nedenlerini bulmak lazım. Her ağrı, nedeni bulunursa çözülebilir.
İyi akşamlar Emel hanım, daha önce de birçok kez size yazdım ancak mesajımı bir türlü göremedim. 25 yaşında ve beş aylık hamileyim. Yaklaşık bir aydır kronik olarak ensemden başımın arkasına yayılan, kas spazmı gibi sıkıştırıcı bir ağrı oluyor. Basınç hissi var. Diş sıkmam olduğu için geceleri diş plağı kullanıyorum. Ancak bu plak alt çenemi daha çok sıkmama neden oluyor sanırım çünkü uyandığımda çene ağrısı da hissediyorum . Başımın arkasındaki ağrı gün içerisinde ara ara hafifliyor, geçiyor gibi oluyor ama sonra tekrar geliyor. Ellerimle masaj yapınca, kollarımı yukarı doğru kaldırdığımda kıt kıt sesler geliyor ve rahatlıyorum. Ama daha sonra tekrar başlıyor bu ağrı ve genelde akşam artıyor ama çok şiddetli bir ağrı değil. Biraz gergin günler yaşıyorum, hamileliğin de verdiği psikolojik sorunlarım var. Anksiyete hastasıyım ve gebelikte tekrarladı. Acaba başım neden ağrıyor, kötü bir şey mi var diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Günlük işlerimi bile yapmak istemiyorum ve bunları düşünmekten dolayı moralim çok kötü. Doktora gideceğim, hamileyken MR çektirebilir miyim? MR çektirmeden rahat edemeyeceğim sanırım.
Bana gelen tüm soruları cevaplıyorum. Birçok kez yazmanızı anlayamadım, mutlaka cevaplanırdı. Belki de yazdınız ama gönderemediniz. Sorunuza gelince, bence plağınız uygun yapılmamış. Özellikle çok sert değilse hemen kullanmayı bırakın. Sert plaksa ayar gerekli görünüyor. Kötü birşey yoktur.