Migren Hastalığı Nedir?
Migren hastalığı, migren ağrısı, migren atağı gibi tanımlamalar kullanılsa da migren aslında bir hastalıktır. Migreni hastalık olarak tanımlamak, bütüncül bir yaklaşımdır. Migren, otonom sinir sisteminden kaynaklanan, otonom sinir sisteminin birçok fonksiyonunun geçici aksadığı bir tabloya işaret eder.
Migren Hastalığı Temel Özellikleri
Migren sadece baş ağrısı değildir. Bir hastalık tablosudur.
- Ataklar halinde seyreder.
- Ataklarda en temel şikayet baş ağrısıdır.
- Baş ağrısı olmadan sadece aura bulguları (ışıklı, flu görme, çift görme, görememe, baş dönmesi, konuşma bozulması, uyuşukluk ve güçsüzlük vd.) ile migren atağı gerçekleşebilir.
- Baş ağrısı olsun veya olmasın bulantı, kusma, ishal, terleme, tüm vücutta halsizlik, sıkıntı hissi, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi ve düşmesi migren atağı sırasında yaşanılan şikâyetlerdir.
- Migren ağrısı deyince baş ağrısı akla gelir. Ancak ense ve boyunda sırta doğru yayılan ağrılar da migren atağı sırasında gözlemlenebilir.
- Migrendeki baş ağrısının temel özelliği zonklayıcı karakteri ve günlük hayattan alıkoyacak düzeyde şiddetli olmasıdır.
- Migrendeki baş ağrısının yeri değişebilir; genelde yarım baş ağrısı olmakla birlikte tüm başta, önlerde veya arkada olabilir.
Migren bir hastalıktır, ağrı kesicilerle tedavi edilemez. Çünkü ağrı tek semptomu değildir. Migren otonom sinir sistemi olumsuz etkileyen nedenler bulunarak tedavi edilebilir.