Menopozdan Sonra Migren
Neredeyse tüm migrenli kadınların hayali, menopozdan sonra migren ağrılarının geçeceğidir; özellikle anne, teyze, hala gibi menopozdan sonra migreni geçmiş aile bireyleri varsa.
Gerçekten de menopozdan sonra migren atakları azalır. Menopozla birlikte, aylık hormonal döngüler görünür olmaktan çıkar. Özellikle menstrüel dönemde migreni tetiklenen kadınlar için tetikleyici unsur ortadan kalkar, böylece aylık migren atakları da unutulur.
Ailesinde migren olanların ortak yanları sinir sistemi hassasiyetidir. Aile bireylerinin her birinde yaşam içinde kendine göre bozucu alanlar (migreni başlatan nedenler) gelişir. Migrenin alt yapısında anne veya teyzeyle aynı nedenler olmayabilir. Unutulmamalıdır ki, her bir birey dünyada tektir ve “hastalık yok hasta vardır”. İstatiksel olarak, migrenin menstrüel kanamaların bitmesi ile azaldığı doğrudur. Ancak her hasta da annesindeki şekilde seyretmeyebilir.
Migren ağrıları öylesine zorlayıcıdır ki, bazı hastalar gencecik yaşta menopoza girmek isterler. Hormonlu spiral kullananlar vardır. Hatta bu durum rahim perdeleme adı altında “hem hamile kalmaktan korunursunuz, hem de aylık kanamalarınız olmaz, rahat edersiniz” yaklaşımıyla gencecik kadınlara yapay hayat lüksü olarak sunulmaktadır.
Bu tip yapay erken menopozlar yerine sağlıklı doğal yapıya kavuşmak daha doğrudur. Bozucu alan yaklaşımını tıp uygulamalarına kazandırmış olan nöral terapi ile bozucu alanlar düzeltilirse, migren kontrol altına alınabilir. Menopoza da sağlıklı bir şekilde girilmiş olunur.
Menopozdan Sonra Migreni Devam Edenler Kimlerdir?
Menopoza nasıl girildiği ya da menopoz dönemine kadar geçirilmiş olan jinekolojik müdahaleler, hastanın baş ağrısı seyrinde çok önemli yer tutar. Menopoza doğal yoldan mı girildi? (myom vb nedenlerle kırklı yaşlarda rahmi alınan kadın sayısı hiç az değildir). Menopoz öncesinde kişinin migreni hormonal değişimlerden ne kadar etkileniyordu? Annesi veya diğer kişilere oranla daha fazla jinekolojik müdahale geçirdi mi? Migrenöz genetik alt yapı ne kadar güçlü? Tüm bu faktörler ağrının seyrini etkiler.
Migren geçecek olsa bile iyileştiği için geçmez; migreni yapan alt yapı başka hastalıklara zemin hazırlar. Başınız ağrımıyor diye kendinizi iyileşmiş saymamak gerekir.
Annem hep başını tülbentle sıkardı. Gerçekten de, ellili yaşlarında çocukluğumdakine benzer tabloyu artık çok sık görmez olmuştum. Çünkü annemin daha ciddi hastalıkları vardı. Tansiyonu sürekli yükseliyordu, tiroitte nodülleri vardı ve romatizmal şikayetleri başlamıştı. Ellerinde sinir sıkışması vardı (karpal tünel). Bu arada bel fıtığından aylarca yatmıştı. Boynunda düzleşme vardı ve arada vertigo atakları yaşıyordu. Bu açıdan bakınca bunlar olmasa da migrenli kalsaydı denilebilir.
Bu kadar karamsar olmamak lazım. Menopozla migren sürekli tetiklenmekten vazgeçebilir. Ancak başınız ağrıyorsa bu olasılık üzerine beklemek doğru değildir. Baş ağrısız geçen her gün yaşamdan kazanılır. Ayda 2 atak yaşansa neredeyse yılın bir ayı kayıptır. Migren tedavi edilebilir. Her yaşta nedenleri bulunursa geri kalan yaşamınız daha sağlıklı olabilir.