Hormonal Migren Nasıl Başlar?
Hormonal migren, bir migren türü gibi değerlendirilir. Hormonlar kadınların çoğunda tetikleyici faktördür. Bu nedenle âdet döneminde migrenlerde artış olur. Hormonal migren tanısı, daha çok, sadece âdet döneminde migren atağı yaşayanlar için kullanılmaktadır.
Kadınlarda aylık döngüde hormonlar değişir. Ayın ortasında yumurtlama olur ve hamilelik gerçekleşmezse takiben progesteron hormonu artar. İki hafta yoğun artıştan sonra aniden düşer. Progesteronun düşmesini takiben 48 saat içinde kanama olur. Bu dönemde östrojen de minimal düzeydedir. Kanama sonrası artışa geçer. Hormonlardaki ani değişimlerin âdet dönemindeki migrenin nedeni olduğu düşünülmüş, hatta hormonal takviye tedavileri denenmiş ama migreni kontrol etmekte başarılı olunamamıştır.
Hormonlardaki keskin değişim migrenin gerçek nedeni değildir. Sadece tetikleyicidir. Hastada hormonal dengesizlik ve migrene yatkınlık varsa, migren atağını bu başlatır. Dışarıdan verilen hormonlar dengeyi yapay olarak daha da bozar. Âdet dönemi migrenini başlatabilir, var olanı artırabilir hatta diğer zamanlara da yayabilir. Bu durum ertesi gün hapı veya geciktirici kullanan migrenli kadınlarda sık görülür. Sadece bir kez kullanılsa bile doğum kontrol hapı da migreni başlatabilir.
Hormonal Dengesizlik, Hormonal Migren
Hormonal dengesizlik, hormonal migren yaşayan kadınlarda dikkat çekicidir. Çoğunlukla olağan kabul edilen premenstrüel sendromda (PMS) hormonal dengesizlikten kaynaklanır.
PMS, hassaslaşma, alınganlık gösterme, gerginlik, ağlama eğilimi, sinirlilik yanı sıra çökkünlük gibi duygu durumunda dalgalanmalarla yorgunluk hissi, aşırı uyuma eğilimi, çevreye ilginin azalmasıyla dikkat çeker. Göğüslerin dolgunlaşması, hassaslaşması, vücutta ödem ve sıvı tutulumu görülebilir. Bulantı, kusma, kabızlık, ishal, iştah artışı, aşırı susama, alkole tahammülsüzlük, cinsel istek artışı da olabilir. Sivilceler çıkabilir. Nedeni tam olarak açıklanamamaktadır. Aslında bu durum hormonal dengesizliğin göstergesidir. Kadınların olağan hali değildir.
Hormonal Migren Tedavisi
Bu hastaların tedavisinde hormonal dengesizlik mutlaka düzeltilmelidir. Tedavide nöral terapi yanı sıra hipofizi olumsuz etkileyen diş-çene kompleksi bozucu alanları gözden geçirilmelidir. Hastalara da geciktirici, doğum kontrol hapı gibi dışarıdan hormonal ilaçları kullanmaması öğütlenmelidir.
View Comments
Merhaba hocam. Son zamanlarda aşırı başım ağrıyor, ara ara mide bulantısı oluyor. Adet dönemi gelmeden bir hafta öncesinde daha şiddetli oluyor, adet sonrasında da devam ediyor, dayanılmaz hale geliyor, her gün ağrıyor ve psikolojik olarak kimseyle konuşasım gelmiyor, ses dahi istemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Migreniniz var. Hormonal migrene daha çok benziyor. Tedavi edilebilir. Gökmen Yaklaşımı öneririm.
Merhaba. Benim de baş ağrılarıyla sorunum var. Önce gözümün içi ağrıyor sonra bütün başıma geçiyor. Mide bulantısı olmaya başladı. Hamilelik zamanında ağrı kesildi. Teşekkürler.
Migrenin bayağı büyük bir bölümü hamilelikte duraksar sonra tekrar başlar.
Merhaba hocam. Benim adet döneminden 2 gün önce mide bulantısı eşliğinde baş ağrım başlıyor, adetim tam 10 gün sürüyor, ağrım da tam 10 gün sürüyor. Birçok antidepresan kullandım, şimdi hala kullanıyorum. Çok korkuyorum hocam, ne yaptıysam geçmedi, üstüne ilaç kullanmaktan dolayı midemden de oldum. Yardım edin. Ameliyat yapıyor musunuz?
Tipik adet dönemi migreniniz var. Kadınlarda adet dönemi migren sizde olduğu gibi dönemsel olur ve bayağı sıkıntı yaratır. Migren bio-elektriksel bir hastalık olduğu için ilaçlarla tedavisi pek mümkün olmuyor. Sizde de benzer bir durum söz konusu. Tedavi edilebilir. Nedenlerini bulmak yeterli olabilir. Migren ameliyatı kesinlikle karşı olduğum ve çözüm olmayan, geçici çözüm olsa da ağır bedelleri olan bir durum. Bu işin doğal ve kolay yapılabilecek bir yolu varken önermiyorum.
Hocam bende 15 yasından beri migren var. Hamileliğimden 3 ay sonraya kadar rahattım, doğuma kadar pek ağrım olmadı. Doğumdan itibaren migren ağrım tekrar basladı, regl dönemine yaklaştığım zaman da tüm belirtiler aynı. Bana ne gibi bir tedavi önerirsiniz, sizinle iletişime geçmek isterim.
Tipik migren yaşıyorsunuz. Hormonal migren hamilelikte ara verir, sonra tekrar başlar. Gökmen Yaklaşımı öneririm. Nedenlerinden çözdüğü için.
Merhaba Emel Hanım. 28 yaşındayım. Masa başında çalışıyorum. Adet dönemlerimde adetin başlamasından bitimine kadar baş ağrısı yaşıyorum. Bu her ay böyle olmamakla birlikte, bazı aylar adet dönemine denk gelmeden şiddetli baş ağrısı yaşıyorum. Mesela bu Cuma akşam saatlerine doğru baş ağrısı başladı, Pazartesiye kadar zaman zaman şiddetli, zaman zaman da hafif devam etti. Bugün yani pazartesi günü sabahı yataktan zor kalktım, işe geldiğimde sağ gözüm acıyordu. Öğlene doğru biraz daha hafifledi. Ağrı olduğunda yüzümde şişlik hissi oluşuyor. Boyun bölgeme masaj yapıldığında kısmen iyi gelir gibi oluyor fakat bırakınca tekrarlıyor. Sırtım ağrıdığı için doktora gittiğimde fibromiyalji olduğunu söyledi ve bana ilaçlar verdi fakat kesinlikle işe yaramıyorlar. Yaz aylarında sırt ağrılarım hafifliyor, neredeyse kalmıyor. Migren tanısı koyulduğunda ise migren ilacı verildi ve ilaç fazlasıyla tansiyonumu düşürdü, oturduğum yerden kalkamaz duruma geldim. Bu durum migren ve fibromiyalji tanımına uyuyor mu? Gökmen Yaklaşımı benim için uygun mudur? Farklı bir ilde ikamet ettiğimden soruyorum, bu süreç ne kadar süren bir zaman dilimidir? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.
Yazdıklarınız migren ve fibromiyalji ile çok uyumlu. Her iki hastalık genelde birlikte görülür. Gökmen Yaklaşımı sizin için uygundur. Başka şehirde olmanız problem yaratıyor ama başka şehirden, ülkeden birçok hasta ile bir çözüm bulduk. Programı yapmak için önceden konuşmayı tercih ediyorum. Tedavi düşünürseniz size uygun nasıl program yapabiliriz öncesinde görüşürüz. Tedavinin esneklikleri vardır çünkü.
Merhabalar, uzun zamandır hormonal migrenle savaşıyorum denemediğim şey kalmadı.Hollandada yaşıyorum ama Aralık'ta kısa süreliğine İzmir'de olacağım. Bana önerebileceginiz bir doktor arkadaşınız var mıdır? Çok teşekkür ederim.
Saygılar,
Üzgünüm. Ben bu konuda kendi deneyimim ve birikimim üzerinden gittiğim için biraz özel tedavi uyguluyorum. Size başka birisini öneremeyeceğim.