Ergenlerde Migren Nasıl Olur
Ergenlerde migren sık karşımıza çıkar. Migren ataklarının genel özelliği basit, aurasız migren olmasıdır. Tek taraflı -bazen sağ, bazen sol- şakak ağırlıklı, gözü de içine alabilen, zonklayıcı ağrılardır. Bulantı ve kusma pek görülmez. Işık, ses hassasiyeti olabilir. Okul zamanı ve sınav stresi ağrıyı arttırır.
Erişkin migrenli hastaların çoğunluğunda migren atakları ortaokul sonları, lise döneminde başlar. Bazıları o yaşlarda 3-5 yıl kadar yoğun atak yaşar. Sonrasında atakları azalır. Otuzlu yaşlarda baş ağrıları tekrar artar. Bazılarında ise hep yoğun devam eder. Bazılarında da ergenlik döneminde aralıklı olur, sonraki dönemde gittikçe atak sıklığı artar.
Kızların hemen hepsinde migren, ilk adet kanaması (menarş) ile başlar. Sıkıntılı, sancılı ve düzensiz kanamalardan, polikistik over denilen ciddi tabloya kadar, hormonal bozukluklar da tabloya birebir eşlik eder.
Ergenlerde migren, kız çocuklarında değişmez bir tablo sergiler. İlk kanama ile baş ağrıları başlar. Bu kızların hepsinde adet kanamaları çeşitli düzeylerde sıkıntılıdır. Düzenli ve sıkıntısız kanaması olanlarda bu tarz migren ortaya çıkmaz. Migrenin nedeni, hormonal aktivitenin başlaması değildir; migrenlerini başlatan da hormonlarını bozan da aynı nedendir: Yirmi yaş dişleri…
Oluşturdukları olumsuz uyarım –bozucu alan etkisiyle- ergenlerde migren ataklarını başlatır. Aynı zamanda hipofizin çalışması üzerinde baskı oluşturur. Hormonların ana kontrol merkezi olan hipofiz bezinin beyindeki lokalizasyonu hemen burnun arkasındaki bölgededir. Özellikle üst yirmi yaş dişleri hipofizi olumsuz etkiler.
Yirmi yaş dişleri eğer rahat çıkabilirlerse, hafif düzeyde adet sıkıntıları olur. Kemik içinde, yan pozisyonda, büyük ve hiç çıkamayacak olanlar ise ciddi düzeyde hormonları etkiler. Hormonal bozukluk, bir gün diğer dişleri olumsuz etkilediği gerekçesiyle bir çene cerrahı yirmilik dişleri çıkarmazsa, bu hastalarda hayatları boyunca devam edebilir.
18 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Merhaba Emel Hanım. 17 yaşındayım ve üniversite sınavına hazırlanıyorum. Çok şiddetli baş ağrısı çekiyorum, bu derslerimi çok etkiliyor. Doktora gittim, sinüzit olma ihtimalimin yüksek olduğunu söyledi. İlaç kullanmak istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Genç kızlarda baş ağrısı öyküsü sana uyuyor. Sinüzitle ilişkili ağrılarının olduğunu sanmıyorum. Sinüzit bilimenin aksine çok baş ağrısı yapmaz. Yazıda yazılanlar doğrultusunda tedavi öneririm.
Merhabalar hocam. Ben de migrenden şüpheleniyorum. Ağrım sol gözümün üstünden başlıyor, yani başlama yeri hep aynı, felaket ağrıyor. Genelde sabah uyanınca geçiyor ve hep aynı günler oluyor. Ağrılar ilk olarak KPSS döneminde başladı. 18 yaşındayım ve şimdi de üniversite sınavına hazırlanıyorum ve bu ağrılar beni çok engelliyor. Doktora da gitmedim. Sizce sorunum tam olarak ne ve ne yapmalıyım? Lütfen bana yardım edin.
Migrene benziyorsunuz. Özellikle yazıda da belirtiğim gibi ergenlerde migren ağrılarında karşıma çıkan yirmi yaş diş etken olabilir. Sınav dönemi stres sadece ağrıyı artırıyor.
Selam Emel Hanım. 17 yaşındayım ve uzun süredir boyun ağrısı yaşıyorum. Bunun yanında baş, göz, kulak ve çene ağrılarım da oluyor. Boynum her sabah şiddetli ağrıyor, akşama biraz rahatlıyor, bazen başıma da vuruyor ve gözlerimi tetikliyor. Işığa gelemiyorum, çok ağrı yapıyor, çocuk sesleri olduğu zaman başım çok şiddetli ağrıyor. Bu uzun bir süredir var. Boyun fıtığı veya migrenden şüpheleniyorum. Doktora gitmedik. Ne yapmam gerekir? Yardım ederseniz çok sevinirim.
Migrenin olabilir ama boyun ağrısı için illa boyun fıtığı olmanız gerekmez. Yaşın çok genç. Dilersen önce bir muayene ol. Şikayetlerin devam ederse bana tekrar yazarsınız.
Merhaba. 17 yaşındayım. Uzun zamandır baş, boyun, göz, çene ve kulak ağrısı yaşıyorum. Kulak sorunum küçük yaştan bu yana var ama ağrılar birbirini tetikliyor. Her sabah şiddetli boyun ağrısı yaşıyorum, akşama doğru biraz hafifliyor. Boyun ve baş ağrısı bir arada olunca gözlerim de ağrıyor, ışığa gelemiyorum, gürültü ve çocuk sesleri başımın ağrısını daha da şiddetlendiriyor. Boyun fıtığı veya migrenden şüpheleniyorum. Doktora gitmedik. Ne yapmam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.
Migren tarzı ağrıların var. Her sabah boyun ağrısı ile uyanman gece diş sıktığını düşündürür. Öncelikle nörolojiye muayene olunuz. Sonucu bana yazınız. Ondan sonra size tekrar bir yön çizelim.
Merhaba Emel Hanım. 11. sınıf öğrencisiyim. Şakaklarımda ve ensemin üst kısmında dayanılmaz ağrılar yaşıyorum. Beyaz ışık ağrımı artırıyor. Sizce ne yapmalıyım?
Ergenlerde migren yazımdaki özellikler sana uymuyor galiba. Yirmi yaş dişleri dışında nedenler var diye düşündüm. Ağrı sırasında bulantı oluyor mu? Tedavi olabilirsin ama genç yaşta ilaç önermem. Gökmen Yaklaşımı uygulama olanağın var mı?
Emel Hanım; ben 25 yaşındayım. 6-7 senedir ara ara baş ağrısı çekiyorum. Genelde sağ şakağım gözlerimle birlikte yerinden çıkacak gibi, bazen kafamın tam tepesinde oluyor. Genelde kafamı üşütünce, cereyanda kalınca, çok yorulunca, adet dönemlerinde, rüzgar-lodosa maruz kalınca ve sinir stres durumlarını yaşayınca oluyor. Annemde migren var. Ben doktora görünmedim, henüz bana teşhis koyulmadı. Bazen birkaç ayda bir oluyor, bazen de ayda 1-2 ağrı yaşıyorum, bütün günümü ele geçiriyor. Karanlıkta ve sessiz ortamda uyumak istiyorum. Ağrı kesiciyi eğer ağrı başlarken alırsam uyumayla geçebiliyor, bazen de bütün gün geçmiyor ve diğer gün de ağrıyor. KPSS gibi zorlu bir sürecin sıkıntısını da yaşıyorum, ağrı olduğunda elime kitap alamıyorum, vaktim gidiyor diye psikolojik olarak daha da kötü oluyorum. Bazen ilaç almamak için dirensem de çok fena ağrıyor ve dayanamayıp alıyorum. Yirmilik dişimde sıkıntılar yaşadım, çıkamadı, iltihaplandı, çok fena ağrılar yaptı. Doktora sadece ilaç yazdırdım. Şu an diş ağrısı yok ama dönem dönem çok ağrı yaptı, 6 ayda bir geri geldi. Cerrahi müdahaleyle diş eti kesilmesi ve dişin çıkması sağlanırmış ama korkup doktora gitmedim. Şu anda o dişimin yarısı çıkmış vaziyette, diğer yarısı ise hala içeride. Benim sorunum annemde de olması. Migren diş sorunumdan mı kaynaklanıyor? Ne yapmam gerek? Tedavi olur mu?
Tek taraflı şakakta olması yirmi yaş dişinin etken olabileceğini düşündürse de tam karar vermek için daha fazla bilgiye ihtyaç var. Migrenli annelerin çocuklarında büyük oranda migren gelişiyor. Sizde bu gruba dahil olmuşsunuz. Yirmi yaş ameliaytından da korkmayın. İyi bir çene cerrahı kolayca halledebilir.
Merhaba hocam. Benim baş ağrım var. Ağrı başladığı zaman bedenimde bir halsizlik hissediyorum, aynı zamanda algılama yeteneğimde de azalma oluyor. Lise 1’i bitirdim. Yıl içinde zayıflayacağım diye kendimi çok yıprattım. Çabucak sinirleniyorum, olumsuz bir durum karşısında başım ağrıyor. Annem tedavisi için hastaneye gidiyor, bebek kardeşim bizimle kalıyor, çocuk bakmaktan nefret ediyorum ama maalesef ailenin en büyüğü benim. Sizce ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Baş ağrının ayrıntılarını bana yazar mısın? Nasıl oluyor, nereden giriyor, ne kadar sürüyor hepsini yaz. Kardeşin için annene yardım ediyorsun. Zor olabilir ama çok önemli iş yapıyorsun.
Merhaba Emel Hanım. 15 yaşındayım. Başımın sağ tarafında, boynumda ve bazen de her yerinde ağrı oluyor. Yaklaşık 2 haftadır sürüyor. Arada sırada mide bulantısı da var. Tümor olabilir mi? Çok korkuyorum. Lütfen cevap verin.
İki haftadır hiç geçmeden devam ediyorsa muayene olmalısın. Ergenlerde migrende bayağı sık yaşanır. Migren başlamış olabilir. Tümörden korkma ama muayenede ol.
Merhaba Emel Hanım. Ben KPSS öğrencisiyim. Zor bir süreçten geçiyorum. Annem rahatsız, tüm bu sıkıntıların içinde başımda, hatta direk şakak bölgemde iki taraflı ağrım oluyor. Bir ağırlık hissediyorum, güçsüzleşiyorum sanki. Başımı iki elimin arasına alınca rahatlama hissediyorum. Ağrıya hafif mide bulantısı ya da yanma eşlik ediyor. Hemen hemen her gün kahve tüketen biriyim. Hayatımın her anı stres dolu ve çok etkilenen bir yapım var. Adet dönemlerimde de ağrım oluyor. Doktora gitmedim. Bu şikayetlerime baktığınızda ne söyleyebilirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Çok tipik gerilim tipi baş ağrısı diyebilirim. Adet dönemlerinde migren özellikleri de kazanıyor olabilir.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.