Multiple Skleroz ve Fibromiyalji Sendromu, internette yaşadıkları garip şikayetler için araştırma yapanların karşılaştıkları iki hastalık. Fibromiyalji hastaları kendilerinde MS olabileceğini düşünüyorlar. Aslında her iki hastalık birbiriyle ilişkisizdir. Doktorlar tanı için iki hastalığı ayırt etmeye çalışmazlar. Her ikisi ayrı hastalıklardır. Peki hastalar neden karıştırıyorlar?
Multiple Skleroz Nedir?
Multipl Skleroz beynin ve omuriliğin inflamatuvar bir hastalığıdır. Beyin ve omurilikteki iletimi sağlayan beyaz madde yani myelin tabakanın hastalanmasıdır. Beden sinir hücreleri arasında ve uzantılarında olan myelin tabakasına yabancı bir madde, mikropmuş gibi saldırır. Onu yok etmeye çalışır.
Genel olarak beynin veya omuriliğin kontrol ettiği her hangi bir fonksiyonun tam veya yarı kaybı gözlenir. Ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşme tarzında seyir olabilir.
Fibromiyalji Sendromu Nedir?
Tüm bedende gezici yaygın kas ağrıları ve yorgunlukla seyreden kronik bir ağrı sendromudur. İsmi, “fibro-fibröz doku, bağ dokusu”, “myo-kas” ve “algia-ağrı” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Gözle görülen, tahlillerle tespit edilen bir iltihap yoktur ama kaslar iltihaplı gibi ağrır. Beraberinde yorgunluk, depresyon, hormonal bozukluklar, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozuklukları da vardır.
Multiple Skleroz Bulguları Nelerdir?
- Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
- Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.
- Görme kaybı, çift görme,
- İdrar kaçırma,
- Kabızlık,
- Konuşma bozukluğu,
- Cinsel fonksiyon bozuklukları,
- Denge kaybı, bulantı,
- Yorgunluk,
- Depresyon,
- Kısa süreli hafıza problemleri,
- Yutma zorluğu…
Fibromiyalji Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda multiple skleroz için yazılanların hepsini kelime olarak fibromiyalji içinde de bulabilirsiniz. Bedenen yaşanan bir şeyi kelimelerle tanımladığımızda içine çok geniş yelpazede yaşanma şekilleri girer. Ağrı, konuşma bozukluğu, denge kaybı, güçsüzlük, görme kaybı, hafıza problemi…. Çok geniş kavramlardır.
Beyinde konuşma merkezinde MS lezyonu olan hasta felçli gibi konuşamaz. Aynı şekilde genel ağrıları ve yaşam enerjisi düşmüş olan fibromiyalji hastası da kelimeleri toplayamaz, yorgundur, konuşma güçlüğü çektiğini düşünür. Her ikisi birbirinden çok uzakta ama aynı kelimelerle tanımlanır.
Aynı şekilde MS güçsüzlüğü; felç gibidir. Fibromiyalji güzsüzlüğü; enerji düşüklüğü ve yorgunluk gibidir. Fibro-fog denilen siste yürümek gibi beyindeki dalgalı hal MS hastalarında denge merkezindeki plağa bağlı denge fonksiyonu etkilediğinde de aynı kelimelerle anlatılabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir.
MS ve Fibromiyalji Farkları Nelerdir?
- MS beyin ve omurilikteki sinirlerin doğrudan etkilendiği bir hastalıktır.
- Fibromiyalji ise bedenden kaynaklanan bir durumdur.
- MS santral sinir sistemi hastalığıdır. Fibromiyalji de daha çok otonom sinir sistemi ile yani bedenle ilişkilidir.
- MS tanısı; pozitif muayene, film ve tahlil sonuçları ile konulur. Fibromiyaljide hastanın anlattıkları ve bedendeki ağrılı noktalar dışında laboratuvar ve film bulgusu yoktur. Fibromiyalji tanısı; şikayetleri açıklayacak hiçbir bulgu saptanamadığında konulur.
- MS ataklarla seyreder. Fibromiyalji en az 3 ay sürekli olan durumlarda düşünülür.
Hastalar Ne Yapmalıdır?
İlk olarak unutulmamalıdır ki; okuyarak hekim olunabilseydi tıp fakültesindeki derslerin ve geçme notunun %60-70’i pratik olmazdı. Bu meslek yazılanları çok geniş yelpazede yorumlayabilme yeteneğini geliştirir.
Hasta olarak internette araştırma yapınız. Bu yazıyı da internet araştırmanız sonucunda okuyorsunuz. Ancak yazılanları hemen kendinize uyarlamayınız. Kelimelerin pratik karşılığı çok geniş olabilir.
Tıp fakültesinde okuyan her öğrenci hastalıkları öğrenmeye başladığı acemilik döneminde her öğrendiği hastalığı kendisinde var diye düşünür. Her hastalıktan kendimizde bir parça bir şeyler bulmamız mümkündür. Önemli olan onların ne zaman, hangi hastalığın parçası olduğunu bulabilmektir. Bu uzun yıllar süren eğitimle kazanılan bir durumdur. Siz okuduklarınızı yorumlamayınız. Düşündüğünüz hastalıkları hekiminizle paylaşabilirsiniz veya düşündüğünüz hastalıkla ilgilenen hekime başvurabilirsiniz. MS (nörologlar) ve fibromiyalji (romatoloji veya fizik tedavi uzmanları) konusunda spesifik çalışan hekimler var.
32 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.