Categories: Fibromiyalji

Fibromiyalji ve Multiple Skleroz (MS) Ayrımı Nasıl Yapılır?

MS ve Fibromiyalji Farklı Hastalıklardır

Multiple Skleroz ve Fibromiyalji Sendromu, internette yaşadıkları garip şikayetler için araştırma yapanların karşılaştıkları iki hastalık. Fibromiyalji hastaları kendilerinde MS olabileceğini düşünüyorlar. Aslında her iki hastalık birbiriyle ilişkisizdir. Doktorlar tanı için iki hastalığı ayırt etmeye çalışmazlar. Her ikisi ayrı hastalıklardır. Peki hastalar neden karıştırıyorlar?

Multiple Skleroz Nedir?

Multipl Skleroz beynin ve omuriliğin inflamatuvar bir hastalığıdır. Beyin ve omurilikteki iletimi sağlayan beyaz madde yani myelin tabakanın hastalanmasıdır. Beden sinir hücreleri arasında ve uzantılarında olan myelin tabakasına yabancı bir madde, mikropmuş gibi saldırır. Onu yok etmeye çalışır.

Genel olarak beynin veya omuriliğin kontrol ettiği her hangi bir fonksiyonun tam veya yarı kaybı gözlenir. Ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşme tarzında seyir olabilir.

Fibromiyalji Sendromu Nedir?

Tüm bedende gezici yaygın kas ağrıları ve yorgunlukla seyreden kronik bir ağrı sendromudur. İsmi, “fibro-fibröz doku, bağ dokusu”, “myo-kas” ve “algia-ağrı” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Gözle görülen, tahlillerle tespit edilen bir iltihap yoktur ama kaslar iltihaplı gibi ağrır. Beraberinde yorgunluk, depresyon, hormonal bozukluklar, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozuklukları da vardır.

Multiple Skleroz Bulguları Nelerdir?

  • Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
  • Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.
  • Görme kaybı, çift görme,
  • İdrar kaçırma,
  • Kabızlık,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları,
  • Denge kaybı, bulantı,
  • Yorgunluk,
  • Depresyon,
  • Kısa süreli hafıza problemleri,
  • Yutma zorluğu…

Fibromiyalji Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda multiple skleroz için yazılanların hepsini kelime olarak fibromiyalji içinde de bulabilirsiniz. Bedenen yaşanan bir şeyi kelimelerle tanımladığımızda içine çok geniş yelpazede yaşanma şekilleri girer. Ağrı, konuşma bozukluğu, denge kaybı, güçsüzlük, görme kaybı, hafıza problemi…. Çok geniş kavramlardır.

Beyinde konuşma merkezinde MS lezyonu olan hasta felçli gibi konuşamaz. Aynı şekilde genel ağrıları ve yaşam enerjisi düşmüş olan fibromiyalji hastası da kelimeleri toplayamaz, yorgundur, konuşma güçlüğü çektiğini düşünür. Her ikisi birbirinden çok uzakta ama aynı kelimelerle tanımlanır.

Aynı şekilde MS güçsüzlüğü; felç gibidir. Fibromiyalji güzsüzlüğü; enerji düşüklüğü ve yorgunluk gibidir. Fibro-fog denilen siste yürümek gibi beyindeki dalgalı hal MS hastalarında denge merkezindeki plağa bağlı denge fonksiyonu etkilediğinde de aynı kelimelerle anlatılabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir.

MS ve Fibromiyalji Farkları Nelerdir?

  • MS beyin ve omurilikteki sinirlerin doğrudan etkilendiği bir hastalıktır.
  • Fibromiyalji ise bedenden kaynaklanan bir durumdur.
  • MS santral sinir sistemi hastalığıdır. Fibromiyalji de daha çok otonom sinir sistemi ile yani bedenle ilişkilidir.
  • MS tanısı; pozitif muayene, film ve tahlil sonuçları ile konulur. Fibromiyaljide hastanın anlattıkları ve bedendeki ağrılı noktalar dışında laboratuvar ve film bulgusu yoktur. Fibromiyalji tanısı; şikayetleri açıklayacak hiçbir bulgu saptanamadığında konulur.
  • MS ataklarla seyreder. Fibromiyalji en az 3 ay sürekli olan durumlarda düşünülür.

Hastalar Ne Yapmalıdır?

İlk olarak unutulmamalıdır ki; okuyarak hekim olunabilseydi tıp fakültesindeki derslerin ve geçme notunun %60-70’i pratik olmazdı. Bu meslek yazılanları çok geniş yelpazede yorumlayabilme yeteneğini geliştirir.

Hasta olarak internette araştırma yapınız. Bu yazıyı da internet araştırmanız sonucunda okuyorsunuz. Ancak yazılanları hemen kendinize uyarlamayınız. Kelimelerin pratik karşılığı çok geniş olabilir.

Tıp fakültesinde okuyan her öğrenci hastalıkları öğrenmeye başladığı acemilik döneminde her öğrendiği hastalığı kendisinde var diye düşünür. Her hastalıktan kendimizde bir parça bir şeyler bulmamız mümkündür. Önemli olan onların ne zaman, hangi hastalığın parçası olduğunu bulabilmektir. Bu uzun yıllar süren eğitimle kazanılan bir durumdur. Siz okuduklarınızı yorumlamayınız. Düşündüğünüz hastalıkları hekiminizle paylaşabilirsiniz veya düşündüğünüz hastalıkla ilgilenen hekime başvurabilirsiniz. MS (nörologlar) ve fibromiyalji (romatoloji veya fizik tedavi uzmanları) konusunda spesifik çalışan hekimler var.

Emel Gökmen

View Comments

  • Merhaba. Öncelikle; bana 8 sene önce fibromiyalji teşhisi koyuldu. En büyük sıkıntım; vücudumda ağrıların kronikleşmesi ve hayatım boyunca sabahları dinlenmiş olarak kalkamamamdı. Antidepresan kullanmadım ama bu aralar ihtiyacım olduğunu hissediyorum. Yorgunluğum artıyor, küçük çocuklarıma yetişmekte zorlanıyorum. Bu arada annem 22 yıllık MS hastası ve kardeşim de FMF hastası. Bu hastalıkların genetikle alakası var mı? Antidepresan önerir misiniz? B12 vitaminim sürekli düşüyor, bu bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

    • Ailenizde sıkıntılı hastalıklar var. Hepsi tek etk genetik olarak geçmese de birbiriyle alakaları var. En azından hassas bir aile yapısı genetik geçiyor. B12 vitamin düşüklüğünde barsaklarda emilimle ilgili bir problem olabilir mi acaba. Fibromiyaljide de barsak florası bozulmuştur çünkü. Di,lerseniz iğne ile B12 düzeltin. Sonrasında izleyin, tekrar hızlı düşüş olacak mı? B12 yi iyi düzeyde tutmaya çalışmanın fibromiyaljiye olumlu katkısı olur.

  • Hocam Merhabalar. Sizin sayfanızı bulunca altın bulmuş gibi oldum. 10 ay önce ani baş dönmesi, mide bulantısı ataklarım başladı. Bu ataklar 2 ay sonra kronikleşti. Baş dönmesi kafamda sürekli sersemliğe dönüştü. Bu arada vücudumda yanma, batma ve iğnelenme başladı Nöroloji, fizik tedavi, algoloji, dahiliye, gastroloji, göz ve KBB bölümlerine gittim. Her biri, kendileriyle ilgili olmadığını söyledi. Psikiyatra gittim, panik atak ve anksiyete teşhisi koyup ilaç tedavisine başladı. Fakat hiç bir faydasını görmedim. FTR bana fibromiyalji teşhisi koydu. Yüzümde de yanma, batma ve ağrı var. Bruksizm de var bende, ağzımı açacak halim olmuyor. Çok yorgunum, hayat kalitem inanılmaz düştü. Hocam şikayetlerimi madde madde yazarsam; 1- Kafada hiç geçmeyen sersemlik hali. 2- Özellikle ellerimde ve kollarımda yanma, iğnelenme ve batma var (ellerimde sürekli). 3- Ellerde, kollarda uyuşma. 4- Sırtımda, bacaklarımda ve kalçamda ağrı. 5- Son 2-3 gündür sol gözümde ağrı, gözün içi ağrıyor gibi. 6- Genelde endişeli ve stresli bir yapıya sahibim. Hocam 44 yaşındayım, erken menapoz vardı bende, 1 ay önce her iki yumurtalığım da alındı. Geçmeyen sersemlik, yanma, batma ve iğnelenmeler beni hayata küstürdü. Bana yardım ederseniz çok sevinirim, size gelebilirim. Yeter ki doğru adreste olayım. MS olabilir mi bunlar? Allah korusun hepimizi.

    • MS olduğunuzu düşünmüyorum. Tipik fibromiyaljiniz var ve tedavi edilebilir. Diş sıkma ile de doğru tedavi lazım. Bana gelemezseniz bile mutlaka arayın, en azından diş sıkma için doğru yere yönlendireyim.

  • Çok beğendim, akılda soru işareti bırakmıyor. Sayın hocam benim de sorunum farklı değil, hemen hemen aynı. Yanlız benim ağrılarım tek taraflı, bazen bütün vücudumu geziyor ve vücudumun sol tarafını tutmuş bir halde. Beni en çok duygu durumum rahatsız ediyor, ağrı arttıkça ölüm hissi kaplıyor. Bundan nasıl kurtulabilirim? Teşekkür ederim.

    • Bazen tek taraflı fibromiyalji olabiliyor. Duygu durumundaki kötü hal de bu hastalığın bir parçasıdır. Tedavi için fibromiyalji sayfasındaki tedavi önerimi değerlendirebilirsiniz. Aşamalar sırayla size de uygulanabilir.

  • Merhabalar Emel Hanım. 25 yaşındayım. 2 senedir hayatımı çok zor geçiriyorum. Fibromiyalji teşhisi koyuldu. Sabahları çok bitkin ve ağrılı kalkıyorum, uzun süre ayakta duramıyorum, belim ağrıyor. Fıtık ve düzleşme var, belimdeki fıtık başlangıçmış. Birçok doktor gezdim, 15 gün ayaklarıma elektrik taktılar. Antidepresan ilaçlar kullanıyorum 1 senedir, sadece uyku yaptı, başka bir faydası olmadı. Ne yapacağımı şaşırdım. Evliyim, oğlum var, onlarla ilgilenemiyorum bile. Tokat'lıyım, bana gelmemi önerir misiniz?

    • Beni arar mısınız? Benim tedavim etkili ancak uzun bir süreç. Bir kere gelmekle olmuyor. Konuşalım ne yapabiliriz sizin koşullarınıza göre karar verelim.

  • Hocam merhaba. Ben 5 senedir FM hastasıyım. Son 1 yıldır her yerim seğiriyor, özellikle kol, bacak ve sırt bölgemde. MR çektirdim, temiz, sadece küçük bel fıtıklarım var ama kanal dar değil, önemsiz dedi doktor. Beyin MR'ı da temiz. EMG 2 defa çektirdim, biri devlet hastanesi biri tıp fakültesinde, sağ ayak serçe parmaklarımdan üç parmağında uyuşma gibi his kaybı mevcut, ama bu durum EMG'de çıkmadı, temiz dendi. Benim size sorum: Hocam acaba ALS olabilir miyim? EMG'de atlanmış olabilir mi? FM böyle yaygın vücut seğirmesi ve bacakta güçsüzlük yapar mı? Yaşım 36, bir de MR'da hemonjiyom kisti çıktı omurilikte. Bu da sebep olabilir mi?

    • Bence ALS değilsiniz, EMG ile kolay atlanmaz. Şikayetlerinizde pek uymuyor. Siz daha çok fibromiyaljiye benziyorsunuz ve FM ile birlikte olabilir.

  • Merhaba hocam. Ben 22 yaşındayım. Son 1 yıldır sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonum vardı. 4 ay önce ise ağır grip geçirdim. Gribim geçmeden şiddetli baş dönmem başladı, vertigo olduğumu öğrendim ve ilaç kullanmaya başladım. Dördüncü günü baş dönmem geçti. Daha sonra boynumda bir ağrı başladı, boynum tutuldu sandım, günlerce geçmedi. Daha sonra kollarıma doğru inen ağrı ve bacaklarımda şiddetli ağrı başladı. Gitmediğim bölüm, yaptırmadığım tetkik kalmadı, hiçbir şey çıkmadı. Fibromiyalji teşhisi koyuldu. Hayatımdan bezdim. Bunları yazarken bile ağlıyorum, ağrılara dayanamıyorum artık, intihar etmeyi bile düşünüyorum. Tüm vücudumda seğirme, uyuşma, yanma, batma ve ağrı var. Hiçbir şekilde ağrılarım geçmedi. Lütfen yardımcı olun hocam.

    • Özellikle bu yıl içinde fibromiyalji çok genç yaşlarda da görülmeye başladı. Daha önceden doktorlarda tanı koyamıyordu muhtemelen hastalık daha fazla tanınıyor artık. İlaç yerine ilaçsız tedaviler daha faydalı olacaktır. Kullandığınız ilaç bazı hastalarda bir dönem işe yarasa da bazen sizde olduğu gibi fayda etmeyebiliyor.

Share
Published by
Emel Gökmen