Fibromiyalji bilgileri günümüzde yaygınlaşan, tüm bedeni etkileyen ağrılar ve yorgunluğa farklı bir bakış açısı getirir. Tüm bu yaşananlar modern şehir yaşamının bir parçası mı yoksa bir hastalık mıdır?
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyaljide ağrı ve yorgunluk en önemli şikayetlerdir. Tüm bedeni etkiler. Ağrılar yaygındır. Yorgunluk süreklidir. Yaygın bir hastalıktır ama fibromiyalji hastalarının ancak 1/3’ü tanı alabilmektedir.
İnceleme, tahlil ve filmlerde ciddi bir bulgu saptanamaz. O nedenle hastaların abarttığı, uydurduğu, psikolojik olarak hasta olduğu gibi yaklaşımlar çoğunluktadır. Hatta hastalar bile kendilerinden şüphe etmeye başlayabilirler. Oysa yalnızca semptomları gözlemlemek bile, durumun herhangi birinin uydurabileceğinden çok daha ciddi olduğunu görmeye yeter.
Fibromiyalji Olduğunuzu Düşündüren 5 Durum
- Eskiden olduğunuz kişi olarak hissedemiyor, ben eskiden çok çalışırdım gibi cümleler kuruyorsanız.
- Yapmak istediklerinize bedeniniz yetmez. İstersiniz ama yapamazsınız.
- Size dokunulmasından hoşlanmazsınız. Tüm bedeniniz çürümüş gibi ağrır.
- Çevrenizdekilere kendinizi anlatmakta zorlanırsınız.
- Tüm bunlara rağmen iyi bir dış görünüme sahipsinizdir.
Fibromiyalji Şikayetleri Nelerdir?
- Yaygın kas ağrıları (özellikle sırt, boyun, kol ve bacaklarda)
- Yorgunluk, halsizlik, sabahları yataktan sürünerek kalkma
- Mutsuzluk, depresyon
- Unutkanlık, dikkat eksikliği
- Tiroid hastalıkları
- Ağrılı adet kanamaları, adet düzensizlikleri
- Baş ağrısı, migren
- Sabah tutukluğu, sertliği
- Uykusuzluk, uyku yetersizliği
- Gaz, şişkinlik, irritabl bağırsak sendromu
Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir?
Gökmen Yaklaşımı nedeni ve tedavisi konusunda yeterli bilgi olmayan fibromiyaljinin nedenlerini ortaya koyarak, yaşam kalitesini geri kazandıracak tedaviyi sağlayabilmektedir.
- Kişinin hipersensitif (hassas) yapısı. Bu durum hem kişilik hem de sinir sisteminin yapılanması olarak kendini gösterir.
- Bağ dokusu bozucu alanı (tonsil bölgesi). Çocuklukta geçirilmiş olan ya da halen geçirilmekte olan boğaz enfeksiyonları oluşturur.
- Beden balansındaki bozukluk. Ortodontik tedaviler, eksik dişler, dengesiz protezler yanı sıra en önemlisi diş sıkma neden olur.
- Bağırsak florası bozukluğu sonucu oluşan vücut matriksindeki birikim.
- Kadınlarda jinekolojik müdahalelerin (sezaryen, kürtaj, spiral) oluşturduğu bozucu alanlar.
Gökmen Yaklaşımı ile Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Hastanın tüm şikayetleri ayrıntılı dinlenerek başlanır.
- Hastaya şikayetlerinin psikolojik olmadığı, fibromiyaljinin bio-elektriksel temelli bir hastalık olduğu anlatılır.
- Yaşam enerjisinin kendisini toparlamasına yönelik nöral terapi, akupunktur, manyetik alan tedavisi gibi integratif tıp uygulamaları ile tedaviye başlanır.
- Tonsil bozucu alanı, tekrarlayan nöral terapi seanslarıyla düzeltilir.
- Jinekolojik bölge bozucu alanları (sezaryen, kürtaj, spiral) varsa, mutlaka nöral terapi ile düzeltilmelidir.
- Zorlukları tolere edebilecek düzeye geldiğinde diş tedavilerine başlanır. Temel amaç ağızdaki dengeli kapanmayı sağlamaktır. Gece plağı tedavinin son aşamasında yapılmaktadır.
View Comments
Bütün anlattıklarınız bende mevcut, a'dan z'eye. Hele diş sıkmak artık beni yordu. 50 doğumluyum, içim kıpır kıpır çocuk ruhluyum ve bir o kadarda duygusalım, hemde aşırı ağrılar hayatımı kısıtladı. Tüm tahlillerim temiz çıkıyor. Evlatlarımın oyuncağı olmaktan korkuyorum, "sen kafayı yemişsin, sen bizi gömersin" gibi sözleri beni üzüyor. Çok çaresizim. Saygılar.
Sizi anlıyorum. Fibromiyaljinin kendini anlatma zorluğu hep vardır. Tedavi öneririm.
Cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. Bende tedavi olmak istiyorum ama İzmir'de oturuyorum. Sizin muayene fiyatlarınızı öğrenmek istiyorum ve ne kadar sürer, çünkü gelirsek el evinde kalacağız, bu da hak verirsiniz külfet bana. Bilgi verirseniz sevinirim.
Bu durumlarda telefonla konuşmayı ve size en uygun tedavi koşullarını düzenlemeyi tercih ediyorum. Benim tedavim bir paket program olmadığı için koşullara uygun düzenleme yapabiliriz. Siz arayıp telefon numaranızı bırakınız. Ayrıntıları konuşmak için ben size dönerim.
Bu dediklerinizin hepsi bende var ve en önemlisi sebebi bulunmayan 1.5 aya yakın kanamam var ve bu tedavi için nereye hangi bölüme başvurmam lazım?
Kanama için kadın doğum uzmanına başvurdunuz herhalde. Çözüm bulamadılarsa rahimdeki bio-elektriksel bozukluktan kaynaklanıyordur. Beni tarzımda çalışan başka hekim önermemeyeceğim ama bana gelemeyecekseniz nöral terapi yapan hekim bulabilirsiniz.
34 yaşındayım. Bana fibromiyalji teşhisi konuldu. Şikayetlerin neredeyse tamamı bariz bir şekilde bende de var. İlaç tedavisine başlandı, antidepresan ilaç alıyorum. Acaba doğru yolda mıyım? Ne yapmalıyım? Bir öneriniz var mı?
İlaçlardan faydalanırsanız sorun yok demektir. Size verilen ilaç uygundur ama şikayetiniz geçmezse integratif tıp öneririm.
Merhabalar Emel Hanım. 37 yaşındayım. Fibromiyalji ve kronik yorgunluk var. Çok yoğun yaşıyorum. Günlük ve sosyal hayatımı çok etkiliyor. Doktorum ozon tedavisine başlamak istiyor. Bu konuda sizin öneriniz nedir?
Ozon tedavisi bedeni biraz temizler ve canlandırır ama fibromiyaljiyi tedavi etmez. Yaptırabilirsiniz.
Doktor Hanım. 27 yaşındayım. Vücudumun hemen her yerinde ağrılarım var. Ankilozan spondilit hastalığım olduğunu yeni öğrendim. Tutulum sadece sakroiliak eklemde. Buna bağlı kalça ağrılarım var ama ayrıca sırt omuz bölgemde de kas ağrılarım uzun süredir hiç geçmeden devam ediyor. Sürekli yorgunum, uyanamıyorum, rahat hareket edemiyorum, bitkinim ve verimli çalışamıyorum. Hayattan zevk almaz hale geldim, 50 yaşında gibi hissediyorum. Ayrıca fazla kilolarım da var. Spor yapacak gücüm olmuyor ağrılarımdan. Sağlığımı biraz düzeltmek için kilo vermeye başladım. Bunun için de haftada 2 kez anestezi-algoloji uzmanı bir doktorda akupunktur tedavisi alıyorum. Nöral terapi benim için faydalı olur mu? Akupunktur devam ederken nöral terapi de yapılabilir mi?
Akupunktur ve nöral terapi birlikte yapılabilir. Ben birlikte uyguluyorum.
Hocam merhaba. Yaklaşık 3 yıl önce sol ayak altında başlayan ağrı ile doktora gittim, taban düşüklüğü dedi. Özel tabanlık yaptırdım, onu kullanmaya başlayınca ağrılar iki tabanıma, zamanla bacak ve baldırlarıma geçti. Kollarımda da var ama ayak ve bacağım o kadar ağrıyor ki kollarım önemsiz kalıyor. Fizik de fibromiyalji teşhisi koydu. Bir sürü ilaç içtim, işe yaramadılar. 15 seans fizik, 8 seans nöral terapi, 12 seans kuru iğne tedavisi oldum ama sonuç alamadım. Bu arada dişlerimi de çok sıkıyorum, bir ara plak kullandım. Bu ağrılarım başlamadan 8 ay önce 1 ay diş ağrıları çektim, doktora gittim bir şeyin yok dedi. Bu ara çeneme dokunamıyorum. Mesela doktora gittim, çenende sorun yok dedi ama sanırım asistandı, tatmin olmadım. Bir de en son bana konulan tanımlar sjögren sendroum, spastik kolon ve yumuşak doku romatizması. Hala ilaç kullanıyorum ama fayda görmedim. Nöral terapi yapan doktor sonuç alamayınca çok şaşırdı, Hüseyin Nazlıkul'dan eğitim almış. Başarılı olamayınca "siz bir de hocama gidin" dedi. Biraz karışık oldu ama kısa ve öz anlatmaya çalıştım. Şimdi proloterapiyi öneriyorlar. Sizce ne yapmalıyım?
Nöral terapinin ve özellikle diş sıkma tedavinizin doğru yapıldığını düşünmüyorum. Fizik ve kuru iğne tedavisi sadece ağrıyı geçici azaltır. Nedene yönelik bir çalışma değildir. Nöral terapide uygulayana bağlı değişir. Siz proloterapiyi de deneyin yine iyileşmezseniz tekrar yazarsınız.
Merhaba. Fibromiyalji hastasıyım ve antidepresan kullanıyorum. Bunun yanı sıra kas spazmlarımın olduğu bölgelere kuru iğne ve lazer tedavisi yapıyorlar. Ayrıca akupunktur yaptırıyorum fakat yine yorgunluğum, uyku halim, diş sıkmalarım ve çene uyuşukluğum devam etmekte. Doğru bir tedavi mi görüyorum? Kurtulmak için ne yapabilirim? İlacı artık kullanmak istemiyorum. Bununla ilgili olarak ne yapmam lazım? Teşekkürler.
Yaotırdığınız tedavilerin hepsinin fibromiyalji tedavisinde yeri var. Ancak tek başlarına etkili olamamaktadır. Kas spazmının olduğu yere tek başına tedavi yapmak yerine başka odaklara bakmak daha iyi olacaktır.
Emel Hanım merhaba. 38 yaşındayım. 2003 yılında MS teşhisi kondu ve yaklaşık 8 yıldır gün aşırı iğne yapıyorum. Ciddi bir atak geçirmedim çok şükür ama kendimi çok halsiz hissediyorum. Vücudumda sürekli bir ağrı var. Fibromiyalji de olabileceğini söyledi doktor. MS hastalarında fibromiyalji görülebilir mi? Nöral terapi MS için de faydalı olur mu?
MS ve fibromiyalji birlikte olabilir. Yapılabilecekler var.
Doktor hanım; sabahları belimde ve bacaklarımda tutukluk oluyor, sürekli uyku halinde oluyorum. Gün içerisinde ağrılarım çok değişik şekillerde oluyor. Bacaklarımda adet sancısına benzer ağrılar, belimde zaman zaman tutukluk, bağırsaklarımdan sürekli gürleme sesleri hissetme, kasıklarımda sık sık ağrılar hissetme... kalça kemiklerimde bile ağrı var. Kendimi bazen iyi hissediyorum, bir an rahatlıyorum, kendimi iyileştim zannediyorum ama bir müddet sonra ağrılarım yeniden başlıyor. 1 yıl önce spiral rahim duvarına yapışmış, ofisle alınmıştı, spiralden sonra 1 yıldan beri hiçbir rahatsızlığım kalmamıştı. Spiral alınmadan öncede aynısı olmasa da buna benzer şikayetim oldu. 1 yıl sonra yaklaşık 15 gündür rahatsızlıklarım devam ediyor. Biraz da stresli dönemler yaşadım. Acaba ben fibromiyalji hastası mıyım? Yaşam kalitemi çok etkiliyor. Beni bu konuda yönlendirirseniz ve bana bu hastalıkla ilgili gerekli aydınlatmayı yaparsanız sevinirim.
Fibromiyalji olabilirsiniz. Spiral durumu bu tarz ağrılara kaynaklık eder. Bugünlerde de eklenen problemler vardır. Değerlendirmek lazım. Bacaklardaki ağrılar fibromiyaljiye çok benziyor.