Categories: Fibromiyalji

Fibromiyalji Bilgileri

Fibromiyalji bilgileri günümüzde yaygınlaşan, tüm bedeni etkileyen ağrılar ve yorgunluğa farklı bir bakış açısı getirir. Tüm bu yaşananlar modern şehir yaşamının bir parçası mı yoksa bir hastalık mıdır?

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyaljide ağrı ve yorgunluk en önemli şikayetlerdir. Tüm bedeni etkiler. Ağrılar yaygındır. Yorgunluk süreklidir. Yaygın bir hastalıktır ama fibromiyalji hastalarının ancak 1/3’ü tanı alabilmektedir.

İnceleme, tahlil ve filmlerde ciddi bir bulgu saptanamaz. O nedenle hastaların abarttığı, uydurduğu, psikolojik olarak hasta olduğu gibi yaklaşımlar çoğunluktadır. Hatta hastalar bile kendilerinden şüphe etmeye başlayabilirler. Oysa yalnızca semptomları gözlemlemek bile, durumun herhangi birinin uydurabileceğinden çok daha ciddi olduğunu görmeye yeter.

Fibromiyalji Olduğunuzu Düşündüren 5 Durum

  1. Eskiden olduğunuz kişi olarak hissedemiyor, ben eskiden çok çalışırdım gibi cümleler kuruyorsanız.
  2. Yapmak istediklerinize bedeniniz yetmez. İstersiniz ama yapamazsınız.
  3. Size dokunulmasından hoşlanmazsınız. Tüm bedeniniz çürümüş gibi ağrır.
  4. Çevrenizdekilere kendinizi anlatmakta zorlanırsınız.
  5. Tüm bunlara rağmen iyi bir dış görünüme sahipsinizdir.

Fibromiyalji Şikayetleri Nelerdir?

  1. Yaygın kas ağrıları (özellikle sırt, boyun, kol ve bacaklarda)
  2. Yorgunluk, halsizlik, sabahları yataktan sürünerek kalkma
  3. Mutsuzluk, depresyon
  4. Unutkanlık, dikkat eksikliği
  5. Tiroid hastalıkları
  6. Ağrılı adet kanamaları, adet düzensizlikleri
  7. Baş ağrısı, migren
  8. Sabah tutukluğu, sertliği
  9. Uykusuzluk, uyku yetersizliği
  10. Gaz, şişkinlik, irritabl bağırsak sendromu

Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir?

Gökmen Yaklaşımı nedeni ve tedavisi konusunda yeterli bilgi olmayan fibromiyaljinin nedenlerini ortaya koyarak, yaşam kalitesini geri kazandıracak tedaviyi sağlayabilmektedir.

  1. Kişinin hipersensitif (hassas) yapısı. Bu durum hem kişilik hem de sinir sisteminin yapılanması olarak kendini gösterir.
  2. Bağ dokusu bozucu alanı (tonsil bölgesi). Çocuklukta geçirilmiş olan ya da halen geçirilmekte olan boğaz enfeksiyonları oluşturur.
  3. Beden balansındaki bozukluk. Ortodontik tedaviler, eksik dişler, dengesiz protezler yanı sıra en önemlisi diş sıkma neden olur.
  4. Bağırsak florası bozukluğu sonucu oluşan vücut matriksindeki birikim.
  5. Kadınlarda jinekolojik müdahalelerin (sezaryen, kürtaj, spiral) oluşturduğu bozucu alanlar.

Gökmen Yaklaşımı ile Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

  1. Hastanın tüm şikayetleri ayrıntılı dinlenerek başlanır.
  2. Hastaya şikayetlerinin psikolojik olmadığı, fibromiyaljinin bio-elektriksel temelli bir hastalık olduğu anlatılır.
  3. Yaşam enerjisinin kendisini toparlamasına yönelik nöral terapi, akupunktur, manyetik alan tedavisi gibi integratif tıp uygulamaları ile tedaviye başlanır.
  4. Tonsil bozucu alanı, tekrarlayan nöral terapi seanslarıyla düzeltilir.
  5. Jinekolojik bölge bozucu alanları (sezaryen, kürtaj, spiral) varsa, mutlaka nöral terapi ile düzeltilmelidir.
  6. Zorlukları tolere edebilecek düzeye geldiğinde diş tedavilerine başlanır. Temel amaç ağızdaki dengeli kapanmayı sağlamaktır. Gece plağı tedavinin son aşamasında yapılmaktadır.
Emel Gökmen

View Comments

  • Merhabalar. Hocam çok kötü durumdayım. Fibromiyalji hastalığım var, uzun bir süre oldu. Hiçbir şeyin faydası yok. Artık hayattan koptum. Sürekli yorgunluk, uykusuzluk, halsizlik, bedenim ağrı içinde. Bana ne önerirsiniz? Ne yapabilirim? Son umudum sizsiniz.

    • Uzaktan birşey öneremiyorum ama Gokmen Yaklaşımı ile çok iyi sonuçlar alınabiliniyor.

  • Merhaba. Benim 3-4 senedir vücudumun her yerinde ağrılar var. Özellikle el ve ayak parmakları ile bel ve omuzlarda çabuk yoruluyorum. Bütün vücuduma sanki ağırlıklar bağlanmış gibi hissediyorum, hareketlerim güçleşiyor, ellerimle ayaklarıma rahat yer bulamıyorum. Birçok doktora gittim, son nörolog sinir ilaçları verdi, onlar biraz rahatlattı ama sadece sinirlerimi rahatlattı, ağrılarım hala devam ediyor. Özellikle yorulunca, stres yapınca ve hava değişimlerinde oluyor. Çok çaresizim, kimse bana inanmıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Fibromiyalji olabilirsiniz. Fibromiyalji hastalarının neredeyse hepsi kimse bana inanmıyor der. Yaygın ağrı ve söyledikleriniz uyuyor.

  • Merhaba. Bende o hastalık var mı bilmiyorum ama kendimi bildim bileli her an yorgunum. Yazılanlardan bende var olanları şöyle sıralayabilirim: Çocuklukta olan her yıl düzenli boğaz enfeksiyonlarını, romatizma kuşkusu uyandıracak şiddette ayak ağrılarını (üniversite yıllarımda bunun nedeninin taban düşüklüğü olduğu söylendi ve o gün bu gündür tabanlık kullanarak rahatladım) ve psikolojik, sıkıntılı ve stresli ortamlarda bulunmayı sayabilirim. Bir de diş sıktığımı öğrendim. Aslında dağları devirecek bir enerjim olduğunu hissediyorum ama sürekli oturmak ve yatmak istiyorum. Bunun tek istisnası birkaç yıl önce düzenli hafif spor yaptığım ve bisiklete bindiğim dönemdir. Ancak 3 yıl üst üste kol ve bacak kırılmaları yaşadığımdan ve son olarak da 1,5 yıl önce topuğumu kırdığımdan dolayı bunları da şu an yapamıyorum. Görüş ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.

    • Sizde o hastalık var gibi. Çocukluk enfeksiyonları, ayak ağrıları, enerjinizin yüksek olması ama bedeninizin yapamaması fibromiyaljiye uyuyor.

  • Merhaba, fibromiyalji, başın üzerinde uyuşukluk, ağrı, boyun ağrısı, idrak edememe, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, ellerde uyuşukluk, ağrı, özellikle kol ve omuzlarda, tendonlarda zorlanma, kireçlenme, sırt ve göğüste ağrı, yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk, farenjit, kronik bronşit, boyun düzleşmesi, haşimato tiroid, çene kasılması, kilitlenmesinden 3 adet 20 yaş dişim çekildi. Ritim bozukluğu, göğüste zaman zaman ağrı,sancı, migren, sese ve ışığa hassasiyet, sezaryenden sonra belde ağrı, yüz üstü ve sırt üstü yatamamak, uykusuzluk, stres, üzüntü, yorgunlukla da ağrılar tavan yapıyor. İleri safhada Ankilozan Spondilit olan bir eşim, 4 yaşında tek çocuğum var. Videonuzu izledim ve aradığım pek çok sorunun cevabını buldum. Artık bu ağrılar ve yetersiz, kalitesiz yaşama katlanamıyorum. Hocam Ankara'da oturuyoruz, tedavinizin süresi ve maliyeti ile ilgili bilgi alabilir miyim? Yardımınıza ihtiyacım var, saygılarımla.

    • Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla çok farklı gibi görünen ancak bir bütün içinde olan şikayetleriniz var. Ankara'da ne yapabiliriz, arayın konuşalım.

  • Merhabalar. Üniversite hazırlık dönemi olduğu için çok çalışmam gerekiyor. O kadar uykusuzluk, halsizlik ve yorgunluk yaşıyorum ki, anlatılacak gibi değil. Okulda bu konuları bitireceğim diyorum, eve gelince bir konudan fazla bitiremiyorum. Hemen uyumak istiyorum, böyle olunca geleceğim ve hayallerim tehlikeye giriyor. Aşırı kansızlıktan dolayı kalp sıkışması yaşadım, ilaç tedavisi görüyorum. B vitaminleri alıyorum ama hala bir işe yaramadı. Rica ediyorum, yapabileceğim ne varsa eksiksiz söyler misiniz?. O kadar yorgun oluyorum ki, yürümeye üşeniyorum. Söylediğiniz belirtilerin hepsi var ama doktora da görünemem, son senem ve konulardan geri kalmamam lazım. Ne yapmalıyım, sizce evde bir tedavi uygulayabilir miyim? Kısa bir sürede cevap vermeniz dileğiyle, şimdiden teşekkürler.

    • Evde tedavi zor ama yiyeceklere dikkat edebilirsiniz. Mesela, buğdayı (ekmek ve unlu ürünleri) diyetten çıkarmayı ve sağlıklı beslenmeyi deneyiniz.

  • Merhaba Emel hanım, sürekli olarak yorgun, bitkin, enerjisiz ve ağrılı bir insanım. Bu sebeplerden dolayı çok mutsuzum. Hiçbir şey yapmak istemiyorum, gücüm yok. Boyun düzleşmesi ve fıtık sorunu yaşıyorum. Yürümekte zorlandığım için doktora gittim, topuk dikeni dendi. Ama ağrı bütün vücudumda, bazen kolumu kaldıracak halim olmuyor. Spora başlıyorum, çok çabuk yorulduğum için işkence gibi geliyor. 32 yaşındayım, son birkaç senedir, etrafımdaki herkes yaşlandığımı söylüyor. Bu rahatsızlığın net olarak belirlenmesi için, yaptırılabilecek herhangi bir test var mıdır?

    • Yaşadıklarınız fibromiyaljiye benziyor. Fibromiyaljinin bir testi yok. Bu işle uğraşan hekimlerin muayenesi ile tanı konulabilir ancak.

  • Emel hocam, yaklaşık 3 yıl önce fibromiyalji teşhisi konuldu. Bir dönem antidepresan ilaç kullandım, bir süre geçti fakat son 2-3 aydır gece uykusu neredeyse sıfıra indi. 8 seans akupunktur yaptırdım, pek bir faydasını göremedim ama hala devam ediyorum. Akupunktur yaptırmaya başladığımdan beri vücudum daha bir gergin, çok daha fazla hassas ve sinirli oldum. Akupunktur yerine nöral terapi yaptırsam daha mı etkili olur? Bu konuda desteğinize ve görüşünüze ihtiyaç duyuyorum. İlginize şimdiden şükranlarımı sunarım.

    • Bu tedaviler yapan hekime bağlı da değişir. İlaç tedavisi gibi düşünmemek lazım. Nöral terapi deneyebilirsiniz ama yine de yeterli olmayabilir.

  • Merhabalar Emel Hanım. 22 yaşında bir kadınım ve öğrenciyim. 2015 yılında başlayıp ara ara devam eden, 2016 yılında süreklilik kazanan ve sonrasında, özellikle stresli, üzgün, sinirli, sıkıntılı olduğum zamanlarda ortaya çıkan, vücudumun sol tarafında boyun, sırt, göğüs, kol ve baldır dediğimiz kısımda şiddetli olmak üzere başım, gözlerim, ellerim, ayak parmaklarım, kısacası vücudumun tamamında bir ağrı oluyor. Öyle ki bazen sabahlara kadar uyuyamıyorum ağrıdan. Birkaç kez doktora gittim, kas ağrısı dedi, fizik tedavide herhangi bir şeyimin olmadığı söylendi. Kalbimde de bir sorun yok, beyinde de bir sorun yok, fakat beyin için tekrardan gitmeyi düşünüyorum çünkü son zamanlarda hissettiğim sanki kafamdaki damarlarımda da ağrılar oluyor. Sol tarafım komple ağrıyor, saç diplerine kadar hissediyorum. Sol tarafım kadar değil ama bazen sağ tarafımda da oluyor. Sağ ve sol ikisi birden hiç ağrımadı, yalnızca bir tarafta oluyor bu ağrılar. Kütlettiğimde biraz rahatlatıyor ama 2-3 dakika sonra yine hissetmeye başlıyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Sizce ben de fibromiyalji olabilir mi? Ben Konya'dayım ve konuyla alakalı bilgi sahibi değilim, ne yapmam gerekiyor hiç bilmiyorum. İnternetten yaptığım araştırmalarda genel olarak sadece tanı mevcut. Cevabınızı bekliyorum hocam lütfen. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Romotaloji veya fizik tedavi uzmanına muayene olunuz. Muhtemelen fibromiyalji tablonuz var. Yazdıklarınız anlayana çok tipik. Tek taraflı şikayetlerinizin olması benim için anlamlı bir veridir.

  • Merhabalar. Yurt dışında yaşıyorum. Vücudumda genel bir yorgunluk ve dolaşan ağrılar var. Boynumda, dizlerimde ve kaburga kemiklerimin üzerinde çok belirgin. Son dönemlerde sağ bacağım çok huzursuz, devamlı hareket ettirmek istiyorum. Ara ara da kas seğirmeleri oluyor. Bir sezaryen, bir eksik diş ve 5 yıllık spiralim var. Sizi takip ettiğim kadarıyla fibromiyalji olabilir miyim diye düşündüm. Türkiye'ye gelme durumum yazdan önce yok. Burada hangi uzmana görünmeliyim?

    • Fibromiyalji için genelde fizik tedavi ve romatoloji uzmanları ilgileniyorlar.

Share
Published by
Emel Gökmen