Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları
Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende yaygın kas, eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü yerlerdir. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.
Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Tüm beden kasları çok ağrılıdır. Dokunmayla bile çürümüş gibi ağrıyabilir. Beraberinde kaslarda güçsüzlük, yorgunluk da olur.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete
Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı alırlar ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.
Yaygın ağrılar ve yaşam enerjisinin dibe vurmuş hali, hormonal sorunlar hepsi birlikte çözülmelidir. Yaşam enerji bio-elektriksel düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı
Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren ve/veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Yaklaşık %80 baş ağrısı eşlik etmektedir.
Fibromiyalji baş ağrısı süreklidir. Gerilim baş ağrısı üzerine migren atakları eklenir. Baş ve yüz kasları sertleşmiştir. Bu durumda diş sıkmanın rolü büyüktür.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik
Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler.
Fibromiyaljide kronik yorgunluk nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal
Bağırsak problemleri, gaz şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir.
Fibromiyaljide bağırsak problemleri bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır. Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği
Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir.
Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir. Not alarak çalışmayı deneyiniz.
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku
Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez.
Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu
Kaslarda sertlik ve sabah tutukluğu romatizmal hastalıkların büyük bir bölümünde görülür. Sabah yataktan kalkarken tüm vücut sertleşmiştir. Yavaş yavaş, saatler içinde açılır.
Fibromiyalji hastalarında da sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.
9 – Hormonal Bozukluklar
Fibromiyalji tüm beden fonksiyonlarını etkiler. Hormonal bozukluklar da bu tabloda olabilir. Tiroid ile ilgili hipotiroidi ve Haşimato tiroiditi sık rastlanır. Ailesel yatkınlık varsa, reaktif hipoglisemi, insülin salınım bozuklukları olabilir.
Kadınlarda menopoza yakın dönemde sık görülür. Erken menopoz, miyomlar, düzensiz kanamalar tabloda beklenir.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu Fibromiyalji
Huzursuz bacak sendromu fibromiyalji ile birlikte görülebilir. Bacaklarda garip ağrılar, iğnelenme, karıncalanma, ayak tabanında yanma gibi yakınmalar vardır. Hasta bacaklarını uzun süre hareketsiz tutamaz. Sürekli hareket ettirmek ihtiyacı duyar.
Uzun uçak yolculuğu, toplantı gibi durumlarda rahatsızlık verir. Bu durum en çok gece yatınca kendini gösterir. Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Rahatsızlık gece uyandırır, hasta kalkıp dolaşmak ister.
11 – Cinsel İsteksizlik
Tüm yaşam enerjisi azalmış, depresif, sürekli ağrılar çeken, kronik yorgun, mutsuz bir kişide cinsel isteksizlik olması beklenir. Bu hastalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra hormonal etkilenme de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kronik yorgunluğun yanı sıra basit işlerde de zorlanan hasta bu durumdan kaçınır. Yaşadığı sıkıntılara yenileri eklenebilir.
149 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Emel Hanım. Sol tarafımda bacak ve yüz dahil erime var. Çok ağrılarım olduğundan gece uyuyamıyorum, uzun süre ayakta duramıyor, uzun süre oturamıyorum. Belimden sabah uyandığımda doğrulanamıyorum. Ellerim ve ayaklarım yanıyor. Bu yüzden çok huzursuzum. Aynı şikayetler 11 yaşındaki kızımda da var. Ne olduğunu bilemiyoruz. Lütfen bana yardımcı olun. İstanbul’a gelirim fakat muayene ücretiniz ne kadar? Kusura bakmayın lütfen ne olur.
Kızınızda da aynı şikayetlerin olması ilginç. Siz beni arayınız telefonla konuşalım. Tablo fibromiyaljiden de farklı olabilir. Gerekirse ona göre gelirsiniz.
Hocam fibromiyalji tüm etkilerini fazlasıyla yaşıyorum. Baş ağrısı, diş sıkması, çene ağrısı, boyun omuz, sırt, bel, bacak, etimin her yeri ağrıyor ve miyomlarım var ve menopoz diyor doktorlar. Düzensiz uyku, sabahları ağrılarla uyanma, uyanamama, sürekli uyku hali, halsizlik, sürekli kızgın, tembel, isteksiz, mutsuz, stresli, umutsuzum. Hocam daha saymamı istermisiniz? İşte ben sürekli böyleyim ve Antalyadayım. Size gelmemde çok zor maddi sıkıntılardan dolayı, peki ben şimdi ne yapmalıyım?Çok mutsuzum yaşım 42 ama ben kendimi 80 yaşında hissediyorum annem 66 yaşında benden dinç benden sağlam maşallah nazar değmesin.
Uzaktan tedavi yapamıyorum. Tedavimde bir süreyi aldığı için şehir dışından gelenler için zor olabiliyor. Size önerim orada nöral terapi yaptırmayı deneyin. Biraz fayda edebilir.
Peki Emel hanım dediğiniz gibi yapalım. Ben eşimle konuşup kliniği arayacağım. Telefon numaranızı internetten bulmuştum mutlaka arayacağım. İyi günler dilerim.
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizi 1 ay kadar önce ATV’de Sağlıklı Mutlu Huzurlu programında gördüm dinledim. Anlattıklarınızın hepsini yaşıyorum. Diş sıkmasından tutun kol, bacak, sırt, bel, boyun ve uykusuzluk, hepsini. Sizin bir tedavi yönteminizden bahsetmiştiniz ve seans seans iyileşme oluyor demiştiniz. Ben seans aralığınızı ve ne kadar maliyeti olduğunu öğrenmek istiyorum, çünkü iznimiz sınırlı ve bu tedavi fibromiyaljide kesin bir tedavi mi? Bunu öğrenmek istiyorum, çünkü ilaç kullanmaktan gerçekten bıktım ve artık ağrı çekmekten kendimi ifade etmekten çok yoruldum. Talasemi taşıyıcılığım da var bu da hastalığımı tetikliyor mu?
Talasemi taşıyıcılığı ile doğrudan ilişkisi yok ama olumsuz etkenlerden birisi olabilir. Tedavi seanslar halinde ama siz dışarıdan mı geleceksiniz. Ne kadar kalabileceksiniz? Daha sonra gerekli olduğunda gelebilecek misiniz? Bu tedavi çok etkili ama bir süreç. Sonuna kadar götürebilecek hasta ile başlamayı ben de tercih ediyorum. Siz kliniği arayı numaranızı bırakın. Konuşalım ve ne yapabiliriz öyle karar verelim. İletişimde telefon bilgileri var.
İyi akşamlar Emel Hanım. 28 yaşındayım. Fibromiyaljim var, teşhis 2 yıl önce konuldu ama emziklilik döneminde olduğum için, bir yıl oldu ilaç kullanmaya başlayalı. Buradaki fizik tedaviye gidiyorum ama ilaçlar pek de fayda etmiyor. Defalarca ilaç değişimi oldu. Ayrıca bel ve boynum da düzleşme, boyun fıtığı ve bel fıtığı başlangıcı var. Aslında size ulaşmak istiyorum ama şu an Çorum’da yaşıyorum. Doktorum fizik tedavi ve kaplıca önerdi. Sizce ne yapmalıyım? Ağrılar gitgide artıyor ve ben ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen yardım edin.
Fibromiyaljide kaplıca ve fizik tedavi iyi gelebilir. Ben nedenlerinden çözüm olabileceğini söylüyorum. İdare edebildiğiniz kadarıyla idare edin yine de çözülmezse istanbul’a gelirsiniz.
Merhaba. 4-5 senedir kas ağrılarım, aşırı yorgunluk ve halsizlik var. Gittiğim hiç bir doktor çözüm olmadı. En son gittiğim bir doktor fibromiyalji tanısı koydu. Size muayene olmak istiyorum ama maalesef aynı şehirde değiliz ve ben biraz uzaktayım. Ne yapmam gerekiyor nasıl bir yol önerirsiniz? Psikolojik kökenli bir ilaç ve kas gevşetici verdi. Henüz kullanmaya başlamadım ama başka bir çarem var mı? Başka bir şekilde bu hastalığı yenemez miyim? Lütfen yardımcı olun.
İlaçları kullanabilirsiniz. Biraz faydası olur. Bazen ilaçlarla bayağı rahatlayanlarda var. Fibromiyalji tedavisi olmayan hastalıklar içinde yer alıyor. Başka çok iyi bir seçenek bilemiyorum. Üzgünüm.
Peki siz nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz? Ben Ankara’dayım siz İstanbul’da. Muayene için randevu alıcam sanırım. Peki sonrasında benim nasıl bir süre ile gelmem gerekecek?
Seanslarımın arası en az 48 saat olmalıdır. Hafta 3 seans olabilir. Gelip aynı gün dönebilirsiniz. Paket programım yok. seanlar zaman yayılabilir.
Emel Hanım merhaba. 1.5 ay kadar önce fibromiyalji teşhisi koyuldu. Kalçam da, boynum da ve sırtım da sürekli (yıllardır) devam eden ağrılarım var. MR sonuçlarım da herhangi bir mekanik bulguya rastlanmadı. Ne kadar uyursam uyuyayım dinlenemiyorum. Hiç bir yastıkta rahat edemiyorum. Dişlerimi ve omuzlarımı sıkarak oturduğumu fark ediyorum ki bu sırada artık ağrılar dayanılmaz olduğu için fark ediyorum. Haftada 2 gün yüzmeye gidiyorum. B ve D vitaminlerim en alt seviyelerde olduğu için takviye alıyorum. 2 haftadır antidepresan kullanıyorum. Herhangi bir değişim olmadı ağrılarım da. Ani duygusal geçişler yaşayabiliyorum. Bu hastalığın gerçekten geçebildiğine dair inancım çok az. Teşhisin doğru olduğunu düşünüyorum ancak siz nasıl yorumlarsınız? İlk fırsatta size de gelmek isterim. Sevgiler.
Teşhisiniz doğru. Fibromiyaljiniz var. İlaçlara bana gelinceye kadar devam edin. Çok diş sıkmanız var, siz de farkındasınız. Hepsini tek tek düzeltmekle başlayabiliriz. Tedavi olabilirsiniz. Ben iyi sonuç almadığım hastalığı yazmıyorum. Farkındasınız belli hastalıklar üzerine çalışıyorum.
Merhabalar Emel Hanım. 28 yaşındayım. Benim 2 yıldır yaşam kalitemi fazlası ile düşüren ağrılarım var. Sırtımın ve boynumun özellikle sağ tarafında ağrı, yanma, kasılma, ellerimde geceleri uyuşma, yüzümün sağ tarafında hafif kasılma ki beni sürekli kaygılandıran: “Acaba kötü bir şey mi olacak? Yüzüm mü yamuldu?” diye gece uyutmayan, sürekli yüzümü hareket ettirmeme sebep olan kasılmalar. Ayrıca sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum, gün içinde sürekli uyumak istiyorum. 2 çocuğum var, onlara karşı bile çok tahammülsüzlük var. Ağrılarım sebebi ile sürekli mutsuzum. Önceki yıl gittiğim FTR doktoru boyunda düzleşme var diyerek beni psikiyatriye yolladı, o da antidepresan verdi. 1 yıl kullandım, biraz rahatlama sağlıyordu ama o zamanlar da evde buzdolabı gibi dolaşıyorum. 1 ay önce ağrılarım çok artınca tekrar bir FTR doktoruna başvurdum, MR çekildi, omurgada hafif kifoz oluşumu başladığını söyledi fakat “rahatsızlığının, ağrılarının nedeni fibromiyalji kaynaklı da olabilir” dedi. Acaba bu konuda sizin fikriniz nedir?
Fibromiyaljiye benziyor ama fibromiyalji olmasanız bile yüzdeki kasılmalarda gece diş sıkmasının rolü olduğunu düşünüyorum. Daha önce kullandığınız ilacın ağrıları azaltması da fibromiyalji düşündürüyor.
Hocam yaklaşık 3 senedir göğüs kafesimde ve sırtımdaki ağrılar geçmiyor. Artık hayattan soğudum. Göğüs kafesimdeki ağrı o kadar acı veriyor ki; anlatamam. Lütfen bana yardımcı olun. Nereye? Hangi doktora gitmem gerek?
Göğüs bölgesi ve sırt ağrıları fibromiyalji olabilir ama tanı koymak için fizik tedavi, ortopedi veya romatoloji uzmanına gidiniz.
Çok teşekkürler Hocam cevap verdiginiz için. Peki birden oluşan vücuddaki yanma nedendir? Öyle olduğum zaman elden ayaktan kesiliyorum, hiç birşey yapamıyorum, sürekli yatıyorum, hiç birşey yiyemiyorum ve halsiz oluyorum. Bunun sebebi nedir?
Fibromiyaljide yanmalar olur.
Nörolojiye gittim, sonuçlar temiz çıktı, psikiyatriye gönderdi. Psikiyatri de migren tanısı koydu ve sakinleştirici verdi ama bu baş ağrılarımda hiçbir azalma sağlamadı, halen şiddetli ağrılarım var. Romatoloji ve fizik tedaviye gitmedim ama en kısa zamanda gideceğim. Bas ağrıları ve kronik yorgunluk, enerjisizlik geçmeden hayata pozitif bakamiyorum. Cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Fibromiyalji hastalarının anlaşılmamak temel bir sorunudur. Bunun uzantısı olan her hekimin kendisine göre anlaması da diğer bir sorundur. Nörolog migren ilacı verir, psikiyatrist depresyon, endokrinolog tiroit, diğeri fizik tedavi yaptırır… Hastanın şikayetleri değişmez. Her zaman söylediğim gibi fibromiyalji bütün bir hastalıktır ve bütün olarak tedavi edilmelidir. İlaçlarla da tedavi olamıyor. Çünkü bio-elektriksel ve matriks sistem hastalığıdır.
Fibromiyaljinin tüm etkilerini yaşıyorum. Bu hastalık için hastanede hangi bölüme gitmeliyim? Migrenim de var. Hiç yaşam enerjim kalmadı.
Tanıyı genelde fizik tedavi ve romotoloji koyuyor. Ayrıca baş ağrısı için nöroloji gerekebilir.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
‹‹ 1 2 3 4