Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları
Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende yaygın kas, eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü yerlerdir. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.
Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Tüm beden kasları çok ağrılıdır. Dokunmayla bile çürümüş gibi ağrıyabilir. Beraberinde kaslarda güçsüzlük, yorgunluk da olur.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete
Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı alırlar ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.
Yaygın ağrılar ve yaşam enerjisinin dibe vurmuş hali, hormonal sorunlar hepsi birlikte çözülmelidir. Yaşam enerji bio-elektriksel düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı
Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren ve/veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Yaklaşık %80 baş ağrısı eşlik etmektedir.
Fibromiyalji baş ağrısı süreklidir. Gerilim baş ağrısı üzerine migren atakları eklenir. Baş ve yüz kasları sertleşmiştir. Bu durumda diş sıkmanın rolü büyüktür.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik
Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler.
Fibromiyaljide kronik yorgunluk nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal
Bağırsak problemleri, gaz şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir.
Fibromiyaljide bağırsak problemleri bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır. Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği
Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir.
Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir. Not alarak çalışmayı deneyiniz.
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku
Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez.
Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu
Kaslarda sertlik ve sabah tutukluğu romatizmal hastalıkların büyük bir bölümünde görülür. Sabah yataktan kalkarken tüm vücut sertleşmiştir. Yavaş yavaş, saatler içinde açılır.
Fibromiyalji hastalarında da sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.
9 – Hormonal Bozukluklar
Fibromiyalji tüm beden fonksiyonlarını etkiler. Hormonal bozukluklar da bu tabloda olabilir. Tiroid ile ilgili hipotiroidi ve Haşimato tiroiditi sık rastlanır. Ailesel yatkınlık varsa, reaktif hipoglisemi, insülin salınım bozuklukları olabilir.
Kadınlarda menopoza yakın dönemde sık görülür. Erken menopoz, miyomlar, düzensiz kanamalar tabloda beklenir.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu Fibromiyalji
Huzursuz bacak sendromu fibromiyalji ile birlikte görülebilir. Bacaklarda garip ağrılar, iğnelenme, karıncalanma, ayak tabanında yanma gibi yakınmalar vardır. Hasta bacaklarını uzun süre hareketsiz tutamaz. Sürekli hareket ettirmek ihtiyacı duyar.
Uzun uçak yolculuğu, toplantı gibi durumlarda rahatsızlık verir. Bu durum en çok gece yatınca kendini gösterir. Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Rahatsızlık gece uyandırır, hasta kalkıp dolaşmak ister.
11 – Cinsel İsteksizlik
Tüm yaşam enerjisi azalmış, depresif, sürekli ağrılar çeken, kronik yorgun, mutsuz bir kişide cinsel isteksizlik olması beklenir. Bu hastalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra hormonal etkilenme de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kronik yorgunluğun yanı sıra basit işlerde de zorlanan hasta bu durumdan kaçınır. Yaşadığı sıkıntılara yenileri eklenebilir.
149 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Merhaba Emel Hanım. 45 yaşındayım. Bundan 3 sene evvel sırtımın sağ kaburga altı, sol kaburga, sağ kol omuz altı ve dışı ağrıları nedeniyle fizyoterapiste gittim. Kan tahlili, boyun ve bel MR’ı, akciğer röntgeni istedi. Sol tarafımda oldukça fazla boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, sinir basıları, belde L-4 ve L-5’te hafif basılar olduğunu, akciğer filminin temiz olduğunu ve D vitamininin 7 seviyesinde eksik olduğunu söyledi. Ozon ve fizik tedavi sonuç vermedi. Depresyon ilacı da sonuç vermedi. Ortopedi doktorunun da ilaçları fayda vermedi. Sağ kol dış kadran ağrısı, göbek deliği yanında iğneleyici batma, boynun sol tarafında ağrı ve sırtta sağ kaburga altı ağrısı devam ediyor. En son algeoloji bölümüne gittim, bölüm başkanı doktor hanım fibromiyalji tanısı koydu, antidepresan verdi ve sırtımdan iğneler yaptı, geçmezse ilacın dozunu artıracağını söyledi. Gecenin son diliminde sabaha yakın ağrılar oluyor. Sabah belli süre hareketle beraber yok oluyor. Gaz ve ishal yaygın. Dirsek ve kalça ağrılarım var. Mutsuz ve huzursuzum. Fibromiyalji erkekte bu kadar ağır olabilir mi? Ayrıca haşimato hastası olduğumu öğrendim. Size gelmeyi düşünüyorum. Ağrılar gidip geliyor. Ultrasonum da temiz çıktı, sadece grade 1 karaciğer. İlaçlar nereye kadar? Tamamen tedavisi var mı? Şehir dışından geleceğim için tedavi süresi ne kadar? Cevabınız için teşekkürler.
Tiroidiniz, ağrılarınız, gazınız … hepsi fibromiyaljiye uyuyor. Fibromiyalji erkeklerde bazen kadınlardan daha ağır seyredebiliyor. Tedaviniz için seanslar gerekir. Benzer hastalarda iyi sonuçlar alıyorum. Şehir dışından hatta ülke dışından bile gelip giden hastalarım var. Size nasıl bir tedavi planı uygun olur konuşarak çözüm bulalım. Çünkü tedavinin esneme özellikleri var.
Emel Hanım; kan tahlilimde RF %60 çıktı. Fizik tedavi uzmanı aynı zamanda romatoloji hastalarına bakan bir doktor ile görüştüm. Bana fibromiyalji, yani yumuşak kas romatizması olabileceğimi söyledi ve ilaç yazdı. Acaba doğru yolda mıyım?
İlaç tedavisi fibromiyaljide ik seçenek. Fibromiyalji olabilirsiniz tedavinize devam ediniz.
Emel Hanım; benim yaklaşık 5-6 aydır geçmek bilmeyen ağrılarım var. İlk göğüs ağrısıyla başladı, hala da devam ediyor. Arkasından vücudumun her yerinde ağrı başladı, boynum, sırtım, bacaklarım, kollarım, el bileklerim, kısacası her yerimde ağrı var. Görünmediğim bölüm kalmadı, kan tahlillerinde bir şey çıkmadı. Psikolojik açıdan da zorlanıyorum. Ağrılarımdan dolayı bir şeye odaklanamıyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Fibromiyaljide test, film ve tahlillerde birşey çıkmaz. Çünkü bio-elektriksel bir tablodur.
47 yaşındayım. Yıllardır dayanılmaz ağrılarım var. Bazen umudumu kesiyorum. Gidip gelmek gibi bir şey dayanılmaz ağrılar. Beyin tümörü şivanom var, 28 mm büyüklüğünde. Doktoruma yalvardım, ağrılara dayanamadığımı söyledim, fizik tedaviye gitmemi söyledi. Fibromiyalji olduğum çıktı. Migren, kronik sinüzit, boyun fıtığı, bel fıtığı, dayanılmaz baş ve sırt ağrısı, bağırsak düzensizliği, aşırı şişkinlik, hiç geçmeyen kulak çınlaması, baş dönmesi, denge kaybı, tansiyon ve şeker var. Bütün etlerim ve kemiklerim ağrıyor, dayanamıyorum. Çok yorgun ve bitkin oluyorum. Lütfen bana cevap yazın. Ankara’dayım.
Şikayetleriniz beyninizle ilişkili değil, bedeninizle ilişkili görünüyor. İstanbul’a gelip burada kalabilirseniz tedavi yapabilirim ancak. Bu uzun bir süreç ama çaresiz hissetmeyiniz yapılabilecek şeyler var.
Hocam merhaba. 29 yaşındayım. Zaman zaman baş ağrılarım olurdu ama bunlar hayatımı çok etkilemezdi. Son birkaç aydır özellikle başımın sol tarafını tamamen etkileyen ağrılarım var. Ağrılar kimi zaman başımda doluluk, sıkışma olarak ortaya çıkıyor, kimi zaman da başımın tek noktasında batıcı tarzda oluyor. Aynı zamanda anksiyete tedavisi görmüştüm. Uyku sorunum, stres sorunum var. Ağrılara streste eklenince mide bulantısı ve kusma da eşlik ediyor. Bununla ilgili MR çektirmedim ama beyin tümörü olmasından korkup daha da çok stres yapıyorum. Bankada çalışıyorum, yoğun ses ve ışık altında. Ayrıca boyun fıtığım da var. Bazen farkında olmadan dişlerimi sıktığımı da fark ediyorum. Sebebi nedir sizce? Birkaç kere bu sebepten acile gidip ağrı kesici serum taktırdım. Strese bağlı olabileceğini söyledi doktor. Öncelikle bütün yorumlara özverili olup herkesin yorumunu cevapladığınız için size hayranlığımı belirtmek isterim. Teşekkürler.
Yazdığınız ağrıların beyin tümörü ile çok ilişkili olmadığını öncelikle söyleyebilirim. Diş sıkmanızın olumsuz etkisi var ama asıl problem yine diş çürüğü vb. sol taraf ağırlıklı dişlerle ilişkili gibi duruyor.
Merhaba Emel Hanım. Bana 1 yıl önce fibromiyalji olduğum söylendi ama bende bazı belirtileri yok. Benim en çok iki kuluncumun arasında çok şiddetli ağrı ve kasılma var. Bu kasılma beni çok kötü etkiliyor. Kasılma olduğu zaman göğsüm sıkışıyor ve kuluncumdan kırt kırt ses geliyor. Bir de kollarımın sızladığını hissediyorum. 4 yıldır uğraşıyorum bu durumla. Acaba kalple alakalı bir sorun olabilir mi? Daha öncesinde depresyon geçirdim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Fibromiyalji geniş bir tablo. Birçok şikayet birlikte olabiliyor. Sırt bölgesi ağrı tipik bulgularından. Muhtemelen fibromiyaljisiniz.Sırttan göğüse vuran ağrıda oluyor.
İyi günler. Ben 21 yaşındayım. Sigara ve alkol hiç kullanmadım. 9-10 aydır ara ara göğsümde ağrılarım oluyor. Genelde sabahları nefes darlığı oluyor. Sabahları kendimi yorgun ve halsiz hissediyorum. Kendimi her yerim ağrıyormuş gibi hissediyorum. Kardiyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye ve KBB’ye gittim. Psikolojik veya kaslarla ilgili olabilir dendi. Sizce neyim olabilir? Ne yapabilirim? Teşekkürler.
Belki fibromiyalji olabilirsiniz. Genelde kas ağrısı ve göğüs kaslarında etkilenme olabilir. Sabah yorgunluğu da gece boyunca diş sıkmaya bağlıdır. Romayoloji veya fizik tedaviye de muayene olabilirsiniz, fibromiyalji tanısı için iyi olabilir.
Merhaba Emel Hanım. Yaklaşık 3 yıldır sağ sırt kaburga kemiğinin altı, sağ ön kaburga kemiğinin altı, sağ yan boşluğumda ve bel sağ dış kadranda ara sıra sızlama, batma tarzı ağrılar oluyor. Yapılan muayene sonucu Haşimato çıktı. Diğer ultrason sonuçları ve kan tahlilleri temiz çıktı. Bel ve boyun MR’ında boyun fıtığı, düzleşme, kireçlenme çıktı, belimde C4-C5 hafif bası var. Sabahları olan tutukluk yarım saat sonra açılıyor. Gaz, ishal gibi problemler oluyor. Gece üstüne yatınca ağrılar geçiyor ama sabaha yakın hafif sızılar oluyor. Gün içinde de ara sıra sızılar oluyor, sonra geçiyor. Algeoloji bölümü sırtımdaki fibrozitlerden söz edip iğneler yaptı, antidepresan verdi ve fibromiyalji teşhisi koydu. Bir kutu içtim ama çok az fayda verdi. Yaşam kalitesinin bozukluğu yanında uykusuzluk da var ve dizlerimde de ağrılar oluyor. Ama sürekli ağrımıyor, gidip gelen şekilde. Sizce ben fibromiyalji miyim? Hep bu ağrıları çekecek miyim? Antidepresan uzun süreli kullanılır mı? Ne yapmamı önerirsiniz? Size gelmeyi düşünüyorum. Teşekkürler.
Fibromiyaljisiniz. Tedavi edilebilir. Yaşam kaliteniz düzelebilir. İlaçlar bir süre sonra kesilmek zorunda kalınıyor. Tedavi konusunda siz karar vereceksiniz. Ben ilaçlı tedavi yapmıyorum. Olmazsa bir süre ilacınızı kullanır çözümsüz kalırsanız bana gelirsiniz.
Hocam merhaba. Başımı sağa sola çevirince başıma anlık bir batma oluyor, yanma – elektriklenme gibi. El ve ayaklarımda yanma var, sol kolumda ağrı var, yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk var. Bacaklarım güçsüz. Korkuyorum. MS olabilir miyim? Yardım edin. Tekrarlayan ishalim de var.
Bence MS olmanız çok çok geri planda düşünülecek bir durum. Daha çok fibromiyalji ya da ileride artınca fibromiyaljiye dönüşme potansiyeli taşıyan bir durumdasınız.
Yaklaşık 1 sene önce eklem yerlerimdeki katılaşmalar ve bu katılaşmaları açmak için yaptığım hareketlerden dolayı doktora gittim ve bu teşhisi aldım. Daha öncesinde de birçok kez doktora gittim fakat kimse fibromiyalji olduğumu söylememişti. Yorumları okuduğumda herkes kas ağrılarından bahsetmiş, ben ise eklem yerlerindeki hassas dokular diyebileceğimiz bölgelerin katılaşmasından yakınıyorum. Öyle noktalara geliyor ki artık sabah kalktığımda boyun, göğüs kafesi, dirsekler, omuzlar, kürek kemiği, diz ve kalçamda kuyruk sokumuna yakın yerlerde rahatlamak amacıyla sert hareketler yapıyorum. Halk arasında katurt kuturt diyebileceğimiz sesler duyuyor ve rahatlıyorum. Ancak gün içerisinde sürekli kendini yeniliyor. Terleyip kuruduğumda ya da banyodan çıkıp dışarı çıktığımda bahsettiğim bölgelerde çok ciddi şekilde sertleşme oluyor. Süreç sürekli kendini tekrar ediyor kısacası. Artık çok bunaldım. Görüşlerinizi alabilir miyim?
Fibromiyalji kas, eklem ve tendonları etkiler. Sadece eklemde problemi olan çok hastam da oldu. Fibromiyalji olarak kabul edilip yapılacak tedaviden faydalanacağınızı düşünüyorum.
Merhaba Emel Hanım. Ben 3 yıldır bel ve çevresinde ağrı yaşıyorum. Birçok doktora gittim, bel fıtığı teşhisi koyuldu ama önceden de vardı bel fıtığı. 3 senedir gece uyuyamama, sabah aşırı tutuk ve ağrılı uyanma, hep yorgun hissetme var. Ayrıca geceleri ayak yanması ve karıncalanma oluyor. Kesin bir tanı koyulamıyor, hep fıtığa bağlanıyor. Ağrı kesicilerde işe yaramıyor. Çok çaresizim, lütfen bir cevap yazın.
Bel fıtığı yaşadıklarınızı yapmaz. Fibromiyaljiye benziyor. Fibromiyalji hastalarında fıtıklar da olabilir.
Merhabalar Emel Hanım. Geçen hafta doktora gittim, fibromiyalji teşhisi koyuldu. Ağrılar kürek kemiklerimde, omuz başlarımda ve kolumda oluyor. Genellikle de sol tarafımda oluyor. Sol dış dirsekte başlayıp elime yayılan ağrı ve uyuşma şeklinde. Parmaklarımda da ağrı ve uyuşma oluyor. Bunun yanı sıra çenemi sıkıyorum. Boynumdan çeneme yayılan ve çenemden yüzüme, başıma doğru yayılan ağrılarım da oluyor. Bunlar da fibromiyaljinin etkisi mi? Yoksa kalple ilgisi olabilir mi?
Fibromiyalji için tipik yaşadıklarınız. Kalple ilişkili olduğunu düşünmüyorum.
Merhabalar. 28 yaşımdayım. Yaklaşık 5 yıldır dönem dönem ağrılarım oluyor. Sırtım, kalçam ve bacaklarımda çok fazla oluyor. Hatta sırt ağrımdan dolayı nefes almakta güçlük çektiğim bile oluyor. Bu normal mi? Algeoloji bölümü fibromiyalji teşhisi koydu. İlaçlı tedaviyi tavsiye etmedi. Kaplıca, fizik tedavi veya spor işe yarar mı?
Fibromiyaljide fizik tedavi, kaplıca ve sporun faydası olur ama tam geçirmez. Deneyin, geçmezse tekrar yazarsınız.
Merhaba Emel Hanım. 16 yaşındayım ve 3-4 gündür uykumu alamıyorum. Yorgun kalkıyorum. Kaslarım özellikle çok ağrıyor. Kendimi mutsuz hissediyorum. Başım ve boyun bölgem çok ağrıyor. Nedeni ne olabilir?
Yazdıkların fibromiyaljide olur ama çok gençsin. Geçici bir durumdur umarım Halen devam ediyor mu? Uykusuzluğa bağlı geçici mi oldu?
İyi akşamlar Emel hanım, 41 yaşındayım. 2 yıldan beri fibromiyalji hastasıyım. Artık hastalık çene kaslarımı da ele geçirdi, mutsuz ve umutsuzdum. Ta ki sizi bulana kadar. Bu acımasız ağrılardan artık kurtulmak istiyorum, ne kadar mümkün bilemiyorum ama lütfen bana yardım edin. Bir an önce size muayene olmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Ağrı çene kaslarını da etkiler çünkü fibromiyaljide diş sıkma çok önemli etkenlerden birisidir. Tedavi düşünüyorsanız iletişim için tıklayınız
Emel Hanım merhaba. Yaklaşık 5 yıldır baş dönmesi problemi yaşıyorum. Bu baş dönmesi daha çok dengesizlik hissi gibi. Özellikle ayaktayken oluyor. Ayrıca sırt ve bel bölgelerim çok ağrıyor. Ayaklarımın arkası yanıyor gibi oluyor ve ayak tabanında dayanılmaz ağrılarım var, hep ayaklarımı hareket ettirme ihtiyacı duyuyorum. Uzun süredir antidepresan tedavisi görüyorum ama bir faydasını görmedim. Doktor fibromiyalji olabilirsin dedi ve geçenlerde ilacımı değiştirdi, yine fayda yok. Neredeyse her doktora gittim, sadece boyun düzleşmesi çıktı. Yardım edebilirseniz çok sevinirim. Sevgiler.
Ayak yanması veya donması ve ayaklarda dayanılmaz ağrılar fibromiyalji için tipiktir. Fibromiyaljinin bir diğer özelliği de testlerin normal olmasıdır.
Emel hanım merhabalar, son 11 ayda çok zor zamanlar geçirdim. Babamın kötü bir hastalığa yakalandığını öğrenmem ve onu kaybetmemizle devam eden süreçte anksiyete ve depresyon teşhisi konuldu. Vücudumda geçmeyen sırt ve boyun ağrılarım vardı. Özellikle boyun ağrılarından çok çektim. Sırtımda oluşan sert kulunçlar vardı ve bir türlü çözüm bulamadım. Nörolojiye gittim, hiçbir şey bulamadılar. Bağırsak şikayetlerim (ishal ve gaz), bazen baş ağrılarım, uyku sorunlarım var, çok sık uyanıyorum, hep yorgunum, çok güçsüzüm ve titremelerim oluyor çeşitli kaslarımda. Psikiyatri fibromiyalji olabileceğimi söyledi ve antidepresan verdi, fakat bu kısa süreli çözüm getirdi. Yaklaşık 10 aydır sürekli olarak bu ağrıları çekiyorum. Şu an bunu yazarken bile sırtımdan bir ağrı saplanıyor. Çözümü var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim..
Başınız sağolsun. Üzücü olaylar fibromiyaljiyi açığa çıkarıp artırabiliyor. Asıl neden değil. Yapılabilecek şeyler var. Ağrılarınız ve yaşam kaliteniz düzelebilir.
Emel Hanım 2 senedir ıstırap çekiyorum. Başlarda sadece kürek kemiklerimden kafa tasıma kadar bir gerginlik oluyordu, hiç bir ağrım yoktu. Ama bu gerginlik hareket kısıtlılığı ve aşırı rahatsızlık hissi yapıyor. Boynumu arkaya, öne, sağa ve sola oynatma ihtiyacı duyuyorum. Kaslarımın kısalmış durumda olduğunu hissediyorum, katur kutur sesler çıkıyor. Gitmediğim doktor kalmadı, kimse teşhis koyamadı. 7 ay önce sırtımda ve belimde şiddetli kas ağrıları başladı, belim düzleşti. Gittiğim bir algoloji doktoru hassas nokta testi yaptı, fibromiyalji yok dedi. Son 2 haftadır göğüs kafesimde kassal bir ağrı var. Ancak hiç bir ağrı gelişigüzel değil, yerlerini tarif edebiliyorum, hareket ettirince ağrıyor. Boynum ağrılardan daha çok korkutuyor beni, hep gergin duruyor. Fıtık ya da kireçlenme olacak diye ödüm kopuyor. Ben ne yapmalıyım? Fibromiyalji miyim, değil miyim? Böyle yaşamak çok zor.
Klasik olarak fibromiyalji tanısı için bazı kriterler lazım. Tam fibromiyalji olmayabilirsin ancak kaslarla ilgili sıkıntın var. Kaslara yönelik nöral terapi ve gece plağından faydalanırsın.
Merhaba Emel hanım, bana fibromiyalji tanısı kondu. İlaç verildi, faydasını görmediğim gibi böbreğim de ağrımaya başladı. 4 çocuğum var, fazla sabit kalmaya ve yürüyüşe hiç gelemiyorum. Yorulduğumda tepeden tırnağa kadar her yerim ağrıyor, omuz kaslarım şişiyor. Yaşam kalitem çok düştü. Size mi gelmeliyim, tedavisi var mı? Ne önerirsiniz?
Bilimsel tıpta kesin yoktur ancak iyi sonuçlar alıyorum. Benim tedavim diğerlerinden farklı. Siz karar verin ne yapmak istediğinize. Yine sorunuz olursa yazabilirsiniz.
Sevgili Hocam. Fibromiyalji teşhisi romatoloğum tarafından konuldu. Ben bunun için çare, kesin çözüm var mıdır diye sormak istedim. Sizinle görüşmek için adresinizi yollarsanız mutlu olurum. Çok strese girdim, ağır ilaç kullanıp psikolojimi bozmak istemiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Bilimsel tıpta kesin çözüm diye bir tanım yoktur. hiçbir doktor böyle bir şey söyleyemez. Sorularınız varsa sorunuz. Sitemdeki yazıları inceleyiniz. Sorularınızn cevabı yazılar içinde olacaktır. Konuşmak için sorunuzun cevabını halen bulamazsanız ararsınız, iletişim içinde bilgiler var. Ancak önce siteyi inceleyiniz. Çok yoğun çalışıyorum. Sadece yazılı sorulara cevap vermeye bile saatler harcıyorum. Anlayışlı olursanız çok sevinirim.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
‹‹ 1 2 3 4 ››