Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları
Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende yaygın kas, eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü yerlerdir. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.
Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Tüm beden kasları çok ağrılıdır. Dokunmayla bile çürümüş gibi ağrıyabilir. Beraberinde kaslarda güçsüzlük, yorgunluk da olur.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete
Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı alırlar ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.
Yaygın ağrılar ve yaşam enerjisinin dibe vurmuş hali, hormonal sorunlar hepsi birlikte çözülmelidir. Yaşam enerji bio-elektriksel düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı
Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren ve/veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Yaklaşık %80 baş ağrısı eşlik etmektedir.
Fibromiyalji baş ağrısı süreklidir. Gerilim baş ağrısı üzerine migren atakları eklenir. Baş ve yüz kasları sertleşmiştir. Bu durumda diş sıkmanın rolü büyüktür.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik
Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler.
Fibromiyaljide kronik yorgunluk nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal
Bağırsak problemleri, gaz şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir.
Fibromiyaljide bağırsak problemleri bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır. Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği
Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir.
Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir. Not alarak çalışmayı deneyiniz.
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku
Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez.
Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu
Kaslarda sertlik ve sabah tutukluğu romatizmal hastalıkların büyük bir bölümünde görülür. Sabah yataktan kalkarken tüm vücut sertleşmiştir. Yavaş yavaş, saatler içinde açılır.
Fibromiyalji hastalarında da sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.
9 – Hormonal Bozukluklar
Fibromiyalji tüm beden fonksiyonlarını etkiler. Hormonal bozukluklar da bu tabloda olabilir. Tiroid ile ilgili hipotiroidi ve Haşimato tiroiditi sık rastlanır. Ailesel yatkınlık varsa, reaktif hipoglisemi, insülin salınım bozuklukları olabilir.
Kadınlarda menopoza yakın dönemde sık görülür. Erken menopoz, miyomlar, düzensiz kanamalar tabloda beklenir.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu Fibromiyalji
Huzursuz bacak sendromu fibromiyalji ile birlikte görülebilir. Bacaklarda garip ağrılar, iğnelenme, karıncalanma, ayak tabanında yanma gibi yakınmalar vardır. Hasta bacaklarını uzun süre hareketsiz tutamaz. Sürekli hareket ettirmek ihtiyacı duyar.
Uzun uçak yolculuğu, toplantı gibi durumlarda rahatsızlık verir. Bu durum en çok gece yatınca kendini gösterir. Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Rahatsızlık gece uyandırır, hasta kalkıp dolaşmak ister.
11 – Cinsel İsteksizlik
Tüm yaşam enerjisi azalmış, depresif, sürekli ağrılar çeken, kronik yorgun, mutsuz bir kişide cinsel isteksizlik olması beklenir. Bu hastalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra hormonal etkilenme de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kronik yorgunluğun yanı sıra basit işlerde de zorlanan hasta bu durumdan kaçınır. Yaşadığı sıkıntılara yenileri eklenebilir.
149 Yorum. Yeni yorumunuzu buradan yazabilirsiniz...
Merhabalar emel hanım 3 yıl önce ayağımda kasılma çekilme ile başlayan daha sonra boyunda sırtta kalçada belde kürek kemiğinde ağrı (en az 2 ay sürüyor) Beyin MR çektirdim beynimde 3 adet leke çıktı doktorum 1 yıl sonra yine kontrol Mr çekti tamam sıkıntı yok dedi emg de de bişey çıkmadı fibromiyaljisin dedi ama ben hastalık hastasıyım anksiyete teşhisi koydu psikolog vücudumun belli yerlerinde uyuşma karıncalanma ayakta yanma baş ağrısı kollarda ayaklarda güçsüzlük sabah dayak yemiş gibi uyanma uykusuzluk halsizlik enerjisizlik konsantrasyon güçlüğü gözlerimde yanma batma kaşıntı bulanık görme baş dönmesi mide bulantısı mevcut boğaz kaslarım geriliyor arada bir yutkunma güçlüğü yaşıyorum ayrıca stres yaptığımda bende kötü bir hastalık var hissine kapıldığımda daha çok artıyor çok stresli bir yaşamım var ne yapmam lazım fibromiyalji miyim? Lütfen yardımcı olun çok olumsuz düşünüyorum.
Yazdıklarınızın hemen hepsi fibromiyaljide mevcut. Psikolojik olarak hassas ve takıntılı gibi duruyorsunuz haklısınız ancak fibromiyaljide bazen ruh halini bu kadar sıkıntılı hale getirebiliyor. Öncelikle fibromiyalji tedavisinde yol alırsanız anksiyeteniz ve kaygılarınızda azalır. Stres herkesin yaşamında var unutmayınız.
Merhaba. Benim eşim sürekli vücudunu hareket ettirmek istiyor, adeta yerinde duramıyor. Ya elini ya da boynunu kütletiyor, otururken bacaklarını hareket ettiriyor. Çok kalitesiz bir yaşamı var. Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı ve gaz problemi de çok. Doktorlar bir şey göremiyor ve psikolojik diyorlar ama çok zor bir hayat yaşıyoruz. Bu ilişkimize de olumsuz yansıyor. Ben onu uyardıkça sinirleniyor. Lütfen bize bir çare bulun. Saygılar.
Huzursuzluk durumu bir anlamda daha çok restless legs ya da huzursuz bacak sendromu olarak görülür ama bazen tüm vücutta olur. Gökmen Yaklaşımı ile iyi sonuçlar alabiliyorum.
Emel Hanım merhaba. 2,5 yıldır boynum, sırtım ve özellikle de belimde genel ve çok fazla sabah tutukluğu, ağrı, zonklama ve iğne batması var. Sağ bacağımda değişik bir huzursuzluk vardı, fizik tedavi “fibromiyalji” dedi. 5 – 6 kutu ilaç kullanmama rağmen hala aynı. Doktorum geçmezse iğne yapacağız dedi. Sizce iğnenin faydası olur mu? Bazen nefes alamayacak hale geliyorum.
İğneleme geçici rahatlatabilir. Muhtemelen kuru iğne tedavisini önermiştir. Dilerseniz sitedeki hastalıklar altındaki tedavi aşamalarını okuyunuz.
Yüz kaslarında yorgunluk var. Çenemden tak diye ses çıkıyor. Bununla bir bağlantısı olabilir mi?
Sadece yüz ağrınız varsa diş sıkma ve eklem problemi olabilir.
Emel Hanım merhaba. Genel olarak burada yazan belirtiler bende de mevcut fakat bir de şöyle bir sıkıntım var: Kalça, kasık ve bacağıma vuran ağrılarım oluyor. Bu ağrılar zaman zaman karın bölgemde de oluyor. Daha önce iki defa kadın doğum, üroloji ve genel cerrahiye gittim. Hatta ağrı sağ bölgemde yoğun olduğu için apandisit şüphesiyle birkaç defa da acile gittim fakat hiçbir şey çıkmadı. Fibromiyaljide bu şikayetler olur mu acaba?
Fibromiyaljide ağrılar her yerde olabilir. Daha çok boyun sırt bölgesinde olsa da kalça ve kasık ağrılarıda ön plana çıkabilir.
Hocam merhaba. 36 yaşında bir erkeğim. Son 1 yıldır vücudumun sol yanında uyuşma yaşıyorum. Bir gece vücudumun kasılmasından uyanmam ile başlayan olaylar zinciri: konuşma bozukluğu, unutkanlık, sıklıkla göz, bacak ve kol seğirmeleri, son zamanlarda da zaman zaman cinsel uzuvun iç kısma kaçması ile devam ediyor. Göz arkalarında batma, huzursuzluk ve denge kaybı, boşluğa basarmışçasına sık denge kaybı. Sol kulağım ve ensemden, sol kolumun kürek arkasından, diz arkası ve topuk altına gerilme ile iğne batma hissi. Avuç içi ve bacaklarda karıncalanma. Ayak parmaklarımın hemen üstünde kasılma. Yatar pozisyondayken, telefonu karıştırırken bile 1 – 2 dakikada güç kaybı. Huzursuzluk, her an yığılıp kalacakmış hissi yaşıyorum, çok çabuk yoruluyorum. Tomografi çektirdim, beyinde bir sıkıntı yok denildi. Fizik tedavide çok hafif boyun düzleşmesi denildi. Son 1 senedir bu durum yaşam kalitemi acayip düşürdü. Sizce ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.
Yazdıklarınız fibromiyaljiye benziyor. Gökmen Yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilip çözüm üretilebilir. Benzer hastalarla çalışıyorum.
Merhaba hocam. Yaşım 30. Yaklaşık 12 senedir vücudumun sadece sol tarafında sürekli ağrı var. Özellikle boyun, kol ve son zamanlarda bacağıma vuruyor. Sürekli kalbimde bir şey var diye diye psikolojim bozuldu. Sintigrafi diye renkli bir tetkik var, onunla kalp damarlarıma baktılar, bir şey çıkmadı. Mitral kapakta hafif çökme var diyorlar, o da önemli değilmiş. Doktorlar panik bozukluğu dediler. Son zamanlarda sürekli acile gidiyorum çünkü nabzım yükseliyor ve fenalık geçiriyorum. Ne yapmam lazım? Lütfen yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.
Panik bozukluğunuz olabilir ama yanı sıra asıl fibromiyalji tarzı şikayetleriniz var. Onlar tedavi olursa psikolojik sıkıntılarınız da yoluna girecektir.
Merhabalar, bir kaç ay önce kulağımda başlayıp yutkunmamla boyun çevremdeki kaslara dogru inen sonrasında sırtımda kürek kemiklerimin etrafında kasılma gibi agrılara sebep olan şikayetim için acile gitmek zorunda kaldım doktor fibromiyalji oldugunu söyledi. Ancak bende agrılar sürekli değil ayda bir atak gibi ve vücudumun genelde üst kısmında.fibromilyaljide agrılar sürekli mi olmalı?
Fibromiyaljide ağrılar gerçekten daha sürekli olur. Sizin ağrı karakteriniz fibromiyalji özellikleri taşısa da klasik fibromiyaljiye dönüşmeyebilir. Gökmen Yaklaşımı genelde ağrıların ve hastalıkların nedeni ile uğraşır. Fibromiyalji hastalarında ana etmenlerden birisi olan diş sıkma ve eklem sıkıntısı sizde de mevcut. Bu duruma bağlı gelişmiş bir ağrı atağına benziyor. Eğer diğer etmenlerde katılırsa fibromiyaljiye dönebilir.
Hayırlı günler Emel Hanım. Fibromiyaljinin tedavisi mümkün mü? Benzer şikayetlerim mevcut. Gitmediğim fizik tedavici, ortopedist ve nörolog kalmadı. 2 yıldır algolojiye gidiyorum ama hep aynıyım. Özellikle ağrı, yorgunluk ve uyku.
Hastalarımda iyi sonuçlar alıyorum. Genelde herşeyi denemiş sonuç alamamış hastalarla çalışıyorum.
Emel Hanım, merhaba. 2 yıldır sırt ve bel ağrısı, gece uyurken diş sıkma ve en çok psikolojimi bozan da belde zannedersem leğen kemiğim. Önce sol taraftakinin ağrısı başladı, 1 yıl sonra sağ tarafta da aynı ağrı oluştu. Ortopediye ve fizik tedaviye gittim, bel fıtığımın olduğunu söylediler. Leğen kemiğimin ağrısı için hiçbir şey diyemiyorlar, ağrı kesici verip gönderiyorlar. Sabahları yataktan kalkarken sanki ayrılıyor gibi, birkaç saniye sonra düzeliyorum, gün içinde de ayaktayken bir şey anlamıyorum. Oturup kalkınca aynı ağrı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Fibromiyalji olabilirsiniz ancak öncelikle romatolojik değerlendirmede iyi olur.
Doktor Hanım; 7 aydır ozon tedavisi görüyorum. İlaç kullanıyorum ve aynı zamanda ankilozan spondilit hastasıyım. Artık yaşamak istemiyorum. Bu gece sağ kalça ağrısından öldüm. Hemşireyim. Şu an sağ tarafım ağrılı. Bir de her şeye sinirleniyorum.
Fibromiyaljide olur. Kalçada belirgin bir yapısal sorun yoktur umarım. Tedavi edilebilir.
Merhaba 21 yaşındayım. Aniden beynimde uyuşma oluştu 2 ay önce, sonra bütün vücuduma sardı, konuşma bozukluğu, anlama bozukluğu vücudumun her yerinde hemen hemen kas ağrıları, iğne şeklinde batmalar, vücudumda yanma, seğirmeler oluyor. Sağ gözüme arada beyaz küçük perde iniyor, titreme oluyor. Uzun zamandır gördüğüm yerler sanki ilk defa geciyormuş gbi oluyorum, konuşma bozukluğum var, tomografi mr felan cektirdim. Psikolojik diyorlar ne yapmam gerekiyor. İşin kötüsü şu an askerdeyim izin alıp gelmek tedavi olmak istiyorum, lütfen dönüş yapar mısınız?
Gözünüzde olanlar biraz auraya benziyor. Bedeninizde olanlar psikolojik olabilir ama ben öncelikle daha çok fibromiyaljiye uyduğunu düşünürüm. Askerden izin almakla olmaz, tedavi uzun bir süreç çünkü Siz en iyisi askerliğin bitmesini bekleyiniz. Askerdeyken romatolojiye gidebilirsiniz. Ayrıca bu hastalık -eğer fibromiyaljiyseniz- size çok sıkıntı verir ama bedeninizde kısa sürede kalıcı zarar oluşturmaz.
Merhaba emel hanım. Ben şu an 40 yaşındayım. 18 yaşından bu yana kimi doktorun romatoid artrit tedavisi uyguladığı kimi doktorun ankilozan spondilit teşhisi koyarak çeşitli çok ağır ilaçlar kullandım. Fakat sizinde bahsettiğiniz gibi kadın hastalıkları, bağırsak, mide ve tansiyon sorunları ve en önemlisi hayatımı girdikçe zorlaştıran geçmek bilmeyen yorgunluk, zihinsel bulanıklık yaşıyorum. Ben masa başında çalışan bir memurum. Sorunlara bağlı işle ve özel hayatımla ilgili sıkıntılar yaşamaya başladım. 2 ay kadar önce kadın hastalıklarına bağlı bir enfeksiyon sorunundan hastahanede yattım. Ondan sonra bu sorunlarım daha da arttı. Bulanık görmeler, el ve ayakta vücutta şişmeler, gece ve gündüz uyku sorunları, uykusuzluk, sürekli kendimi uykusuz hissediyorum ve hep yorgunum. En basit işlerimi yapacak kuvveti kendimde hissetmiyorum, sabahları yorgun ve tutuk kalkıyorum. Her zaman bir yerlerim ağrıyor. Bazen ağrılar yüzünden ağlamak istiyorum. Son zamanlarda sürekli başım ağrıyor. Sizin videoları izledikten sonra acaba ben de de olabilir mi? Size hasta olarak nasıl ulaşabilirim, nasıl randevu alabilirim? Lütfen hocam bana yardımcı olur musunuz?
Sitede iletişim bilgilerim mevcut. Arayıp not bırakırsanız ben size dönerim. Her hastayla öncelikle telefonda konuşup sonra randevu veriyorum. Çünkü bu tedavi bir süreç. Sürdürebilecek hastayla başlamak lazım. Biraz sabır gerekiyor. sabırla yaşam kalitenizde çok anlamlı düzelme olacaktır.
Merhabalar. Birkaç yıl önce sağ kolum ile ilgili çok problem yaşadım. Kaza geçirdim, elimin üstünde çatlama ve ezilme oldu. Daha sonra parmağım çıktı ve omzum incindi. Kolumdaki ağrıyı genellikle bunlara yoruyordum ben de. Ağrı kesici ilaç ve kremler kullandım bir süre, sonra ağrılarım iyileşeceğine artmaya başlayınca yeniden doktora gittim, MR çekildi, sorun çıkmadı. Darbelere bağlı bu ağrılar o yüzden özellikle mevsim geçişlerinde ve kendini zorladığında olur denildi ama ağrılarım geçmek bilmiyor. Sağ kolum her zaman ağrıyor. Zaten uzun bir süredir tüm vücudumda ağrılar var. Kollarım, bacaklarım, el ve ayak bileklerim başta olmak üzere tüm vücuduma yayılan ağrılar var, kemiklerimin sızladığını hissediyorum. Elim ve parmaklarım bazen şişiyor, bazen şişen ve ağrıyan yerlerimde aşırı sıcaklık hissediyorum. Bununla birlikte baş ağrıları da var, onun için doktora gittiğimde yorgunluk ve strese bağlı denildi ama geçmiyor. Dinlensem de kendimi yorgun hissediyorum. Uyku problemlerim var. Hem düzensiz, hem ağrılı regl dönemlerim oluyor. Sizce fibromiyalji gibi bir durum mu bendeki? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Fibromiyalji olduğunuzu düşünüyorum. Geçirdiğiniz kaza şikayetinizin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Emel Hanım; merhaba. Spinal anestezi ile doğum yaptıktan sonra bacağımda hissizlik oluştu. Doğumdan 3 ay sonrada dirseklerimden başlayan karıncalanma 24 saat içerisinde iğnelenme tarzı ağrı ile bütün kollarıma yayıldı. Her türlü tetkik ve kan tahlili sonrası beyin, boyun, bel MR’ı ve sinir testi de dahil sonuçlar normal çıktı. Şu anda 1 yıl geçmesine rağmen kol ve bacakta yanma ve uyuşma, yüz bölgemde ve boynumun yan tarafında hissizlik mevcut. Ben çok yoruldum. Psikolojik deniliyor ama bu ağrılar tamamı ile gerçek, etrafımdaki insanlar da artık bana inanmamaya başladı. Çok çaresizim gerçekten.
Ben şikayetlerinizin psikolojik olduğunu düşünmüyorum. Fibromiyalji içinde değerlendirilebilir ancak tetkiklerde birşey çıkmadığı için hasta olduğunuz kabul etmede çevrenizde zorlanır.
Merhabalar hocam. Yaklaşık 1 yıldır her ay sağ bacağımda kasılma ve uyuşma oluyor, yürüyemeyecek hale geliyorum, ilaç içtikten sonra kasılma kesiliyor, akabinde halsizlik ve vücudumun her yerinde gezen bir ağrı başlıyor. Elmacık kemiklerimde, boynumda, eklemlerimde, el ve ayak bileklerimde, sırtımda ve başımda geziyor, bu da yaklaşık 10 gün sürüyor. Romatolojiye ve nörolojiye gittim, hiçbir şey yok dediler fakat benim psikolojim bozuldu. Bu nedir acaba hocam?
Yazdıklarınız fibromiyalji içinde değerlendirilebilinir. Genelde testlerde birşey çıkmaz.
Merhabalar Emel Hanım. Öncelikle bu kadar insana bıkmadan, usanmadan cevap yazdığınız için size hayranım. Yaklaşık 1 sene önce el ve ayak uyuşması sebebiyle nörolojiye gittim, gerekli tahliller yapıldı, MR çekildi, temiz çıktı. Her gün bir yerim ağrıyordu. 6 ay antidepresan kullandım, sonra bıraktım. Son birkaç haftadır özellikle ayakta uyuşma, bacaklarda ağrı, ayak topuğunda ağrı, halsizlik, baş dönmesi ve mide bulantısı oldu. Aynı zamanda anksiyete de var, nerem ağrısa “Acaba kanser mi oldum? Acaba tümör mü var?” diye endişeleniyorum. Bacaklarımdaki batma ve ağrı beni çok korkutuyor. İçimden sürekli “Acaba 1 yılda beynimde bir şey mi oldu?” diye geçiriyorum. Sizin yanınızda tedavi olmak istiyorum. Yardım edin.
Sorulara cevap yazıyorum ama o kadar çok oluyor ki bazen böyle gecikiyor. Geç cevap yazdığım için kusura bakmayın. Sizin yaşadıklarınız öncelikle beyinle ilişkili olamaz. Tümör olamaz. O nedenle kafanıza takmayınız. Biraz fibromiyalji özellikleri taşıyor. Tedavi edilebilir. Düşünürseniz ayrıntılar için ararsınız.
Merhabalar Emel hanım yıllardır hayatımı zindana çeviren başımın arka tarafından boynum , omuzlarım ve belime kadar inen çok şiddetli ağrılarım oluyor. Nörolojiye gittim, beyin cerrahına gittim, KBB ye gittim ve hatta göz bölümüne bile gittim sonuç aynı MR lar temiz, geçmeyen şiddetli baş ağrıları devam. Psikiyatriste gittim majör depresyon tanısıyla tedaviye başladık ama değişen birşey yine yok. Hep yorgunum, hep isteksizim, asabiyim, sahahları sırtım özellikle bel bölgesi tutulmuş bir şekilde uyanıyorum ve evliyim cinsel anlamda çok isteksizim eşimle aramda sorunlara yol açıyor bu durum ve sonra depresyonum artıyor, resmen bir kısır döngü içinde geçiyor hayatım. Son zamanlarda kollarımda özellikle baş parmaklarımda uyuşma hissizlik ve güç kaybı oluşmaya başladı. Ayak tabanlarım yanıyor geceleri buz gibi suyun altında dakikalarca tutup o soğuklukla uykuya dalabilirsem benden iyisi yok. Şimdi bir ümit boynumla ilgili bir sorun olabileceği söylendi tekrar beyin cerrahına gittim ve MR randevusu aldım. Ama temiz çıkmasından ve tekrar bir netliğe kavuşamamaktan korkuyorum. Sizin yazınızı okuyunca dedimki BEN FİBROMİYALJİYİM içim rahatladı sanki, birçok sorun var ve nedenini bulamıyorum, bu durum delirtiyor insanı. Şimdi izninizle size soruyorum ben FİBROMİYALJİ miyim??
Evet… Çok açık bir şekilde siz fibromiyaljisiniz. Ağrılar, isteyip birşeyler yapamama, ayaklardaki yanmalar çok tipik bulgular. Bazen ayaklar yanar, bazen de donar hiçbir şekilde ısıtılamaz. Boyunda biraz fıtık vb.ç problemler çıkabilir ama sizin bu durumunuzu açıklamaz. Aklınızda olsun. MR sonucunu yine bana yazarsınız.
Hocam ben 52 yaşında menopoza girmiş bir hastayım benim şikayetim adet zamanım geldiğinde aşırı migren ağrısı ve gece yattığım zaman sırt bölgemde titreşim oluyor boğazlarıma doğru gerilme oluyor. Uyku uyuyamıyorum. Gitmediğim doktor kalmadı. Hatta reflüm var diye ameliyat bile oldum. Ama şikayetlerim geçmedi. Ramazan ayında daha da çok arttı. Hocam ne önerirsiniz saygılar şimdiden teşekkürler.
Menopozla migren bazen geçmiyor. Durumunuz değerledirmek lazım, çözülebilir.
Emel hanım selamlar, yaklaşık 5 yaşımdan beri özellikle dizlerimde uyumama bile engel olan ağrılar mevcut. Şu an 21 yaşındayım. Aynı zamanda sürekli olarak uyku bozukluğu çok fazla uyuma ve uykumu alamamış olarak uyanma gibi problemler yaşıyorum. Daha önce doktora gittiğimde fibromiyalji olduğumu fakat yaşım gereği ilaç kullanmamamı söylemişti sizce de ilaç kullanmamalı mıyım ama sürekli olarak ağrı kesici kullanıyorum. Şimdiden teşekkürler.
Sorunuzda çok haklısınız aslında sürekli ilaç alıyorsunuz. Fibromiyalji için kullanılan ilaçlar ağrı kesicilerden biraz daha ağır. Benim önerim ilaç dışı tedavidir. Sitemdeki fibromiyalji sayfasındaki tedavi önerilerini okuyabilirsiniz.
Emel Hanım; merhaba. Benim rahatsızlığım yaklaşık 3 ay evvel dizlerime elektrik verilmiş gibi bir ağrı hissiyle başladı. Sonrasında dizlerimde birden boşalmalarla birlikte ayakta durmakta zorlanmaya başladım. Ortopedi doktoruna gittiğimde röntgen ve kan tahlili sonucunda bir şeyimin olmadığını söyledi. Ağrılar şiddetlenince MR çekildi, menisküs dejenerasyonu çıktı. Doktor 43 yaşında birinde bu sonucun normal olduğunu, abartmamam gerektiğini, eklem ilacını 3 ay kullandıktan sonra tamamen normale geleceğimi ifade etti. Ağrı daha çok dizlerimde, bazen tek bir bacağımda, bazen iki bacağımda, bazen dizimin alt kısımlarında, bazen bacağın arka kısımlarında ortaya çıkıyor. Sürekli baş ağrısı çekiyorum. Belimde daha çok hissedilen ağrı nadir de olsa sırt kısmımda da oluyor. Ağrı eşiği yüksek biri olmama rağmen krem ağrı kesici kullanmak zerre kadar ağrıyı kesmiyor. Dizlerimde ağrıyı sürekli hissediyordum, ondan evvelinde de karnımın alt kısımlarında bıçaklanmışım gibi anı ağrılı kramplarım oluyordu. Sonrasında göğüs kafesinde kalp krizi benzeri ağrılar oldu. Bir dönem ciddi baş dönmeleri yaşadım. Psikiyatrist major depresyon teşhisi koydu. Gece uyku sorunu yaşıyorum. Ayaklarımda yanma ve üşüme, sabah uykusuz kalkma… Ne yapacağımı, bu sorun için hangi bölüme gideceğimi bilmiyorum. Yol gösterirseniz çok sevinirim.
Fibromiyaljinin birçok bulgusu sizde mevcut. Bu yönde tedavi öneririm.
Merhaba Emel Hnm bundan yaklaşık 2.5 ay önce nazolabial dolgu işlemi esnasında dolgu maddesinin damardan içeri kaçırılmasıyla ciddi komplikasyonlar yaşadım. Yüzümde enfeksiyon kanama ve iltihap, alerji ve benzeri şeyler oldu o olaydan sonra öncesinde çok sağlıklı biri olmama rağmen bir türlü iyileşemedim, yüzüm ve enfeksiyonum iyileşti ama vücudumda özellikle sırtımda, boynumda ve dizlerimde ağrı ve tutukluklar var. Vücudumda uyuşmalar ürperti hissi yanmalar ve sürekli başım kayıyormuş hissi oluyor, sürekli uyuşma ve his kaybı var. Bütün tahlillerim yapıldı, herşeyim normal çıkıyor, gitmediğim doktor kalmadı ama ben iyileşemiyorum. Fibromiyalji olmuş olabilir miyim? Ağrılarım çok şiddetli değil daha çok tutukluk ve uyuşma hissediyorum, sürekli yorgun ve mutsuzum, bazen sırtıma beton dökmüşlerde taşıyamıyormuşum gibi geliyor. Sanki boşluğa basıyormuşum gibi denge sorunları yaşıyorum ara ara normal hissediyorum ama sonra tekrar başlıyor. Sporcuyum bu olaydan önce böyle problemlerim yoktu, yardımcı olabilirseniz sevinirim..
Fibromiyalji hastalarının ortak söyledikleri şeylerin hepsini yazmışsınız. Ağrı (şiddetli olması gerekmez)değişen vücut bölgelerine, uyuşma, tutukluk gibi garip hisler, yorgunluk, testlerin normal çıkması ama sizin iyilşememeniz ve bu olayı başlatan bir öykü (travma, enfeksiyon, ameliyat gibi olaylar olabilir). Sporcu olmanız fibromiyalji gelişmesini engellemiyor. Aslında fibromiyalji hastalarına spor, yoga gibi önerilerde bulunulur. Hem sporcu hem de yoga ve meditasyon hocası hastamda oldu. Çünkü fibromiyalji genetik yatkınlık üzerinde gelişen bir tablodur. Sağlıklı görünen bir kişide bir olay bardağı taşırıp şikayetleri gündeme getirebilir. Tedavi edilebilir.
Tüm soru cevapları okuyabilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
1 2 3 4 ››