Bel, Sırt, Boyun Ağrısı, Fıtıklar

Omurga Ağrıları

  • Hayatlarının bir döneminde bel, sırt, boyun ağrısı çekenlerin oranı % 80’dir.
  • Omurga ağrılarının % 95’i ciddi bir nedene bağlı değildir.
  • Bel, sırt ve boyun ağrısı çalışmayı ve uykuyu olumsuz etkiler.
  • Bel, sırt, boyun ağrısı yaşayan 4 kişiden 1’inin hareketleri kısıtlanmaktadır.
  • Her 10 kişiden 4’ü doktora başvurmamaktadır.

Fıtıkların Etkileri

  • Disk hernileri (fıtıklar), faset eklem ve disk dejenerasyonları; omurilikten çıkarak, kol ve bacağa giden siniri sıkıştırır.
  • Sinirin sıkıştığı yerde ve ulaştığı kol-bacak bölgesinde ağrı oluşur.
    Sıkışan sinir fonksiyonlarını yerine getiremezse uyuşma, güçsüzlük, refleks kaybı gelişebilir.
  • Fıtık ameliyatları gerekliliği düşüktür. Omurga ağrılarının % 5’i ameliyat için değerlendirmeye alınabilir.

Omurga Ağrısı İstatistikleri

Bel, Sırt, Boyun Ağrısı Tedavisi

Bel, Sırt, Boyun Ağrısı İçin Öneriler

Düzenli Egzersiz

Bel ve boyun kaslarını güçlendirici egzersizler ile paltes, yoga gibi rahatlatıcı egzersizlerin boyun ağrısı için olumlu katkısı belirgindir.

Duruşu Düzeltme

Yanlış duruş alışkanlıkları değiştirilerek dik, dengeli pozisyonda durma alışkanlığı edinilmelidir.

Doğru Kaldırma, Taşıma

Bele yüklenmeden, ağırlığı dizlere vererek, iki taraflı dengeli kaldırılmalıdır. tek taraflı çanta taşınmamalıdır.

Ağır Çanta Taşımama

Bedenin kendi ağrılığına ek ağırlık taşınacaksa
mümkün olduğu kadar az, sırt çantası ile dengeli taşınmalıdır.

Uyku,Yatak ve Yastık

Düzenli uyku kasları gevşetir. Yatak ve yastık bedeni ve boynu destekler materyalden olmalıdır. Boyun ağrısı için özellikle önemlidir.
directions_walk

Sağlıklı Ayakkabı

Ayak tabanını destekler ayakkabı önerilir. Yüksek topuk ya da dümdüz ayakkabıdan kaçınılmalıdır.

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme bedeni güçlü kılar. Güçlü beden günlük hayatın kaçınılmaz fiziksel zorlamalarına dayanıklı olur.

Sırtüstü Yüzme

Bel – boyun ağrılarında en etkili koruyucu aktivite sırtüstü yüzmedir. Omurga kaslarının spazmını çözer.

View Comments

  • Merhaba Emel Hanım. Bir yakınım bel sıvısı azalması ve omurgada düzleşme rahatsızlığı çekmekte. Şu anda iğne tedavisi kullanıyor. Ayrıca bir müddet fizik tedavi uygulandı ama ağrıları şiddetli şekilde devam ediyor. Bel sıvısı nasıl normale döner? Ağrılarının geçmesi için ne yapmalıyız? Bu rahatsızlığın tedavisi ne kadar sürüyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Bel sıvısı azlığı ile nasıl bir problem yaşadığını anlayamadım. Omurların arasındaki sıvı azalması (diskler ve kıkırdak dokuda olabilir) ya da tamamen omurilik içindeki sıvının azalması olabilir. Anladığım kadarıyla siz ilkini kast ediyorsunuz. Bel düzleşmesi ve omurlar arasındaki problem bel ağrısı hatta bel boyun sırt ağrısı yapabilir. Eğer ciddi düzeyde fıtık yoksa Gökmen Yaklaşımı ile tedaviden çok iyi sonuçlar alınır. Ağrılarınız geçer, sıvı artar.

  • Merhaba Emel Hanım. Öncelikle verdiğiniz cevaptan dolayı teşekkür ederim. Yapılan muayeneler sonucu fıtık olmadığı, omurilik sıvısının azaldığı ve bel düzleşmesi olduğu tespit edildi. Ağrılar söylediğiniz gibi bel ve sırt bölgesinde. Siz nasıl bir tedavi yöntemi uyguluyorsunuz?

    • Sayfada yazdığım gibi sırt ağrısı, bel ağrısı gibi durumlarda ağ dokusunu güçlendiriyorum, lokal hasralı bel sırt bölgesinde kendini tamir edici çalışmaya bedeni yönlendiriyorum ve Gökmen Yaklaşımı'nda önemsenen yaklaşım balansa yönelik çalışma yapıyorum. Düzleşme ve sıvı azalması var ama bunlar çözüm için veri değil. Bunları yapan nedenler bulunmalı ki ilerleme olmasın ve iyileşme sağlansın Benim tedavimin çalışma prensibi böyledir.

  • Merhaba Emel Hanım. İlaç ismini buradan vermenin doğru olmadığını düşündüğümden size e-mail gönderdim. Cevaplamanız mümkünse çok sevinirim.

    • Mailiniz cevaplamışımdır. İlaç isimlerini yazmadan yorumları yayınlamaya karar verdim artık. Buradan da yazabilirsiniz.

  • Merhaba Emel Hanım. 41 yaşındayım. Özellikle adet zamanıma yakın ve adet döneminde başlayan baş ağrılarım var. Bu ağrılar bazen tek taraflı oluyor ve çoğunlukla kafada yanma şeklinde kendini gösteriyor. Tam tepemde gerginlik ve yanma hissediyorum, kafa derim bile acıyor. Ağrı boynumdan başlıyor, gerginlik olduğunu hissediyorum. Ayrıca kafamı sağa-sola ya da yukarı-aşağı hareket ettirdiğimde de başım dönüyor. Tüm bu şikayetlerimin sebebi ne olabilir? Nasıl tedavi olmalıyım? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.

    • Gerilim tip baş ağrısı, migren ve vertigonuz var. Tüm bunların hepsinde etken olan diş sıkma ve/veya çene kapanışında sorun vardır. Ayrıca ek başka nedenlerde vardır. Bunları net tespit edebilmek için değerlendirmem lazım.

  • İyi günler Emel Hanım. 3 yıl önce sağ koluma bir ağrı saplanmasıyla doktora başvurdum. Fıtık ve düzleşme olduğunu öğrendim. Sadece ilaç kullandım ve ağrılar hep devam etti. 1.5 yıl önce doğum yaptım. Doğumdan bir kaç gün sonra bayılmalar başladı. Doktor doktor gezdim ve sonuç bulamadım. Sürekli baş dönmesi var. Çok yorgunum, boynumda, belimde ve diz kapağımda ağrılarım var. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

    • Baş dönmenden kaynaklı bayılmaların mı oluyor, yoksa durup dururken bayılıyor musun? Nasıl bayılıyorsun? Bu bilgilerde olursa bir yorum yapabilirim. Durumuna tam karar veremedim.

  • Merhaba Emel Hanım. Son zamanlar da omzumdaki kulunçlarım çok arttı ve ağrı yapmaya başladı. Gün içerisinde bazı zamanlar ağrıyor bazen geçiyor. Resmen omzumu parçalamak istiyorum o derece rahatsız ediyor. Bunun için ne önerirsiniz? Bir de zaman zaman migren ağrısı çekiyorum, çok sık olmamakla birlikte. Atak şeklinde değil ama ilaçla ağrıyı geçiriyorum. İkisi için ne öneririsiniz? Teşekkürler.

    • Boyun ve sırt bölgesine nöral terapi yapılabilir ama yetmeyecektir. Ayrıca boyun ağrısı çekenlerde mutlaka gece plağı yapılmalıdır. Migren ve boyun ağrısı aynı anda tedavi olabilir.

  • Meraba Emel Hanım. Yaklaşık 2 hafta önce ağır bir cismi iterek belimi incittim. Ama tam olarak bilmiyorum, 2 ayrı doktora gittim. Bana ağrı kesici verip yolladı ve belden iğne yaptı. Ama hala çok ağrıyor. Sol yanım, bacak, boyun ve ayağımın üzerine zorlukla basıyorum. Ne yapmalıyım?

    • Tekrar muayene olsanız diyorum. 2 haftadır halen devam ediyorsa fıtık da olabilir.

  • Merhaba Emel Hanım. Eşim de bel fıtığı var, uzun bir süredir çekiyor. Fizik tedavisine gitti ancak bir faydasını görmedi. Uzman bir doktor tahlilleri ve filmini gördükten sonra diyorki ameliyat olman gerek. Sizce ameliyat çözüm mü? Tavsiye eder misiniz? Teşekkürler.

    • Bazen zorunlu olarak yapılabiliyor. Ben hiçbir zaman ameliyat gibi çözümleri sevmem ama en azından 3 hekime sorun ve hepsi ameliyat derse olun.

  • Merhaba Emel hanım, 29 yaşındayım. Ara sıra eğriliyorum. Aynadan baktığımda vücudumda bir dengesizlik ve eğrilme görüyorum. Bu durum yaklaşık bir hafta sürüyor ve sol ayakta da ağrı var zaten. İki doktora gittim, biri MR çekip fizik tedavi verdi ama bir faydasını görmedim. Diğer doktor da yine MR çekti ve disklerde kayma var dedi. Fizik tedavi uzmanı bazı hareketleri yapmamı istedi, uyguladım. Bazen iyi geliyor bazen hiç gelmiyor. Şu an belimdeki ağrı devam ediyor. Acaba ne yapmalıyım?

    • Beden balansında sorun olabilir. Onun ayarlanması gerekebilir.

  • Merhaba Emel Hanım. Yaşım 22, uzun süredir protez diş kullanıyorum. Öncesinde bir sorun yoktu ama neredeyse 2 aylık bir süre içerisinde şiddetli ışık hassasiyeti ve boyun ağrısı yaşıyorum. Sebebi size göre ne olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

    • Migren olabilir. Işık hassasiyeti olduğu için. Boyun ağrısı protezinizdeki uyuma bağlı olabilir.